Novi Zeland legalizirao eutanaziju

Ilustracija: EPA

NOVI Zeland izglasao je legalizaciju eutanazije, ali će predložene izmjene zakona koje bi dale zeleno svjetlo legalizaciji kanabisa najvjerojatnije biti odbijene, objavilo je u petak izborno povjerenstvo te zemlje.

Novozelanđani su tijekom listopada glasovali na dva referenduma - o legalizaciji eutanazije i rekreativne upotrebe marihuane, i to paralelno s održavanjem parlamentarnih izbora na kojima je povijesnu pobjedu izvojevala premijerka Jacinda Ardern.

Objavljujući preliminarne rezultate referendumskoga glasovanja, izborno povjerenstvo u petak je izvijestilo kako još uvijek nije prebrojeno gotovo pola milijuna glasova, uglavnom dijaspore. Ti glasovi neće promijeniti odluku po pitanju legalizacije eutanazije, ali bi mogli biti dovoljni za promjenu omjera snaga kad je riječ o rekreativnoj konzumaciji marihuane.

Ardern dobila na izborima

Cjeloviti rezultati bit će objavljeni 6. studenoga, no čini se kako će - s više od 65,2 posto glasova 'za' nedavno usvojen prijedlog zakona o legalizaciji eutanazije - potpomognuta smrt koncem 2021. postati na Novom Zelandu zakonom regulirano pravo.

Izborno povjerenstvo Novog Zelanda priopćilo je da se 53,1 posto glasača protivi prijedlogu kojim bi ta zemlja postala tek treća u svijetu koja je legalizirala kanabis, nakon Kanade i Urugvaja.

Godine 2017. Ardern je podržala provedbu referenduma za legalizaciju kanabisa kako bi si osigurala potporu za formiranje koalicijske vlade s Nacionalističkom strankom. Na izborima prije dva tjedna Ardern je ostvarila najveću izbornu pobjedu za svoju Laburističku stranku u posljednjih pola stoljeća, dobivši novi mandat koji joj je omogućio da sastavi prvu vladu samo jedne stranke u više desetljeća.

Pročitajte više