Šef Bjelorusije govorio da je pandemija psihoza, sad je zbog korone zatvorio granice

Foto: EPA

BJELORUSIJA je u četvrtak zatvorila svoje granice s Latvijom, Litvom, Poljskom i Ukrajinom, navodeći kao razlog "epidemiološku situaciju", premda su bjeloruski čelnici mjesecima umanjivali prijetnju pandemije koronavirusa.

"Moramo zatvoriti granice", rekao je predsjednik Aleksandar Lukašenko. On je ranije pandemiju opisivao kao "psihozu". U zemlji je prema službenim podacima zaraženo 96.529 osoba, a 973 su umrle.

Od petka će putovanja biti ograničena, a granice će ostati otvorene samo za diplomate i za kamionski promet, objavila je državna agencija za granice.

Pojavile su se spekulacije da su granice zatvorene zbog političkih razloga, budući da su odnosi Bjelorusije s četirima zemljama pogoršani uslijed prosvjeda protiv Lukašenkove vlasti. Mnogi od prosvjednika pobjegli su u susjedne zemlje kako bi izbjegli uhićenje, a neki su se bjeloruski građani ranije ovaj tjedan žalili da im nije dopušten povratak u zemlju.

Nijedna od četiri zemlje ne priznaje spornu Lukašenkovu pobjedu na izborima u kolovozu, za razliku od glavnog saveznika bjeloruskog čelnika, Rusije. Premda ta zemlja ima jednu od najtežih epidemija koronavirusa, rusko-bjeloruska granica ostala je i dalje otvorena.

Aktivistica Svetlana Tihanovska, koju mnogi smatraju pravom pobjednicom izbora, a trenutno se nalazi u egzilu, rekla je da je zatvaranje granica znak Lukašenkove slabosti. "On donosi odluke koje nisu promišljene jer je u panici", rekla je Tihanovska.

Pročitajte više