Instagram za Amerikance ukinuo važnu opciju, boje se širenja lažnih vijesti

Ilustracija: 123rf

INSTAGRAM je u četvrtak najavio uvođenje promjena u svoju platformu za američke korisnike radi sprječavanja širenja lažnih vijesti u vrijeme održavanja predsjedničkih izbora 3. studenoga.

Za korisnike u SAD-u od četvrtka je na toj društvenoj mreži za dijeljenje fotografija i videozapisa privremeno ukinuta opcija obilježavanja i pretraživanja sadržaja hashtagom 'nedavno', stoji u priopćenju objavljenom na Twitteru.

"To radimo kako bismo reducirali širenje potencijalno štetnog sadržaja u realnom vremenu koji bi se mogao pojaviti u vrijeme izbora", dodaje se u priopćenju.

Oznaka 'nedavno' na Instagramu uređuje hashtagove kronološkim redom i amplificira sadržaj. Automatizirana amplifikacija može dovesti do brzog širenja lažnih informacija na toj platformi.

Takva je odluka donesena uslijed jačanja pritisaka na društvene medije da suzbiju širenje lažnih informacija vezanih uz izbore te se pripreme za mogućnost izbijanja nasilja ili zastrašivanja na izbornim mjestima u vrijeme glasovanja 3. studenoga.

Ranije ovaj mjesec Twitter je najavio da će uklanjati tvitove koji pozivaju na ometanje američkog izbornog procesa ili provedbe izbornih rezultata, uključujući i korištenje nasilja.

Pročitajte više