Fauci: Prva cjepiva bit će dostupna krajem prosinca ili početkom siječnja

Foto: EPA

AKO sve prođe kako treba, prve doze sigurnog i efikasnog cjepiva protiv koronavirusa bit će najvjerojatnije dostupne krajem prosinca ili početkom siječnja za visoko rizične Amerikance, rekao je u četvrtak vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci.

"Na temelju sadašnjih projekcija vodećih proizvođača cjepiva Moderne i Pfizera, Amerikanci će vjerojatno tijekom prosinca saznati hoćemo li ili ne imati sigurno i efikasno cjepivo", rekao je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Fauci. "Prve privremene rezultate kliničkih pokusa trebali bismo, kako se nadamo, imati već u roku od nekoliko tjedana", dodao je.

Obje tvrtke, Moderna i Pfizer, počele su završnu fazu kliničkih testova krajem srpnja, a u oba klinička ispitivanja sudjeluju deseci tisuća ljudi. Moderna je ranije u četvrtak objavila da bi sljedećeg mjeseca mogla imati prve privremene rezultate testova, dok je Pfizer, koji je prvotno trebao privremene rezultate objaviti u listopadu, taj rok sada pomaknuo na kasniji datum, najvjerojatnije odmah nakon američkih predsjedničkih izbora koji se održavaju 3. studenoga.

Prvo će ih dobiti oni iz rizičnih skupina

Rezultate kliničkih ispitivanja morat će pregledati i američka Uprava za hranu i lijekove, te Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDCP) koji bi trebao dati preporuke o tome koje bi skupine stanovništva prve trebale biti cijepljene.

Fauci je rekao da bi to u praksi značilo da bi prve doze cjepiva trebali dobiti pojedinci kojima je ono najpotrebnije "do kraja prosinca ili početkom siječnja". On je međutim dodao da će čak i ako cjepivo bude efikasno u zaštiti od koronavirusa, proći dosta vremena "dok cjepivom potaknut imunitet ne ojača nacionalno i globalno". Naglasio je da se život neće vratiti u normalu "najmanje do kraja 2021. godine".

Pročitajte više