KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Nova pravila: Dio ljudi koji nisu testirani moći će se tretirati kao oboljele

Foto: Pixsell/Matija Habljak

AKO je suditi po današnjoj izjavi ministra zdravstva Vilija Beroša sa sjednice vlade, ljude koji nisu testirani na koronavirus liječnici će, pod određenim uvjetima, moći tretirati kao oboljele.

>> Beroš objavio novost u testiranju, prednost imaju dvije skupine

Podsjetimo, Beroš je danas na sjednici vlade govorio o novostima u testiranju na covid, koji otkrivaju da Hrvatska jednostavno nema dovoljno kapaciteta kako bi testirala sve one koje bi trebalo testirati.

Zbog toga je Beroš najavio da se uvode prioriteti pri testiranju na koronavirus.

Tko ima prednost pri testiranju?

"Prednost za testiranje imaju osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni djelatnici, djelatnici u socijalnoj skrbi te osobe u kolektivima - školama, vrtićima, socijalnoj skrbi", rekao je ministar Beroš.

No potom je pojasnio da će i osobe koje su u samoizolaciji, nisu testirane te ne spadaju u gore navedene prioritetne skupine te su bliski kontakti zaraženih osoba liječnici moći tretirati kao oboljele i poslati ih u 10-dnevnu izolaciju.

Koga će liječnici moći tretirati kao oboljele iako nisu testirani?

"Osobe koje nisu prioritet za testiranje, a u samoizolaciji su zbog bliskog kontakta s oboljelom osobom te imaju simptome koji upućuju na covid-19, treba liječnik primarne zdravstvene zaštite, epidemiolog, ili školski liječnik ako se radi o školskom djetetu, tretirati kao oboljele, to jest uputiti ih u izolaciju od 10 dana od početka bolesti, a njihove bliske kontakte u karantenu odnosno samoizolaciju. Liječnik primarne zdravstvene zaštite treba ovakve slučajeve prijaviti kao vjerojatne slučajeve putem prijave zarazne bolesti u digitalnoj platformi", rekao je Beroš.

To ne znači da će te osobe biti proglašene covid pozitivnima bez testiranja nego će biti prijavljeni kao vjerojatni slučajevi te poslani u izolaciju, a njihovi bliski kontakti bit će poslani u samoizolaciju.

Pročitajte više