Puhovski u Indexovom studiju: Bio sam za Jugoslaviju, Hrvatska je mogla i bez Tuđmana

Foto: Index

U INDEXOVOM studiju večeras je gostovao Žarko Puhovski, s kojim je naš novinar Vojislav Mazzocco razgovarao o napadima predsjednika Republike Zorana Milanovića.

"Milanović me napao samo zato što sam ga nazvao političkim idiotom"

"Preživio sam više takvih ofenziva s predsjedničke pozicije i nadam se da ovo nije posljednja. Milanović me napao samo zato što sam ga nazvao političkim idiotom. Ne smeta njemu moje svjedočenje na suđenju hrvatskim sveučilištarcima od prije 50 godina niti moje svjedočenje u Haagu. Da mu to smeta, nešto bi rekao i o ulozi svog političkog oca Ivice Račana", rekao je Žarko Puhovski te ispričao kako je Savka Dabčević Kučar željela da ga se uhiti, kako je umalo završio u zatvoru zbog ismijavanja Tita, zašto ga Milka Planinc nije podnosila te kako je došlo od nuđenja suradnje do sukoba s Tuđmanom.

Tuđman je želio koaliciju s komunistima

"Tuđman uopće nije htio demokratske izbore. Želio je da se sklopi koalicija narodnog jedinstva između Saveza komunista i HDZ-a i da tako preuzme vlast. Kada sam se usprotivio, proglasio me beogradskim čovjekom. Istina je da sam bio za očuvanje Jugoslavije i mislim da je Hrvatska mogla postati samostalna i bez rata", rekao je Puhovski.

"Trump je bolji izbor za nas jer se neće petljati u ovu regiju"

S društveno-političkim analitičarom razgovarali smo i o budućnosti Europske unije te o izborima u Sjedinjenim Američkim državama, koji će se održati sljedeći tjedan.

"U Americi se bira predsjednik svijeta i tu su izbori za nas puno važniji od hrvatskih predsjedničkih izbora. Imamo pravo glasa na izborima za predsjednika koji ne odlučuje ni o čemu, ali nemamo pravo glasa na američkim izborima za predsjednika koji odlučuje i o našim životima. Mislim da je za Hrvatsku Trump bolji izbor jer se neće petljati u ovu regiju, dok bi Biden, koji je bolji izbor za Ameriku, mogao nastaviti s intervencionističkom politikom Demokratske stranke", rekao je Puhovski.

Pogledajte cijeli razgovor sa Žarkom Puhovskim

Pročitajte više