Liječnica iz Dubrave koja je najavila lov na kolegicu je sljedbenica Brace

Foto: Index

PREDSTOJNICA Klinike za anesteziologiju KB Dubrava i predsjednica Hrvatskog društva za intenzivnu medicinu doc. dr. sc. Jasminka Peršec, koja se nedavno "proslavila" najavom lova na mladu liječnicu koja je anonimnim pismom upozorila na loše stanje skrbi o oboljelima od covida-19 u KB Dubrava, sljedbenica je poznatog samozvanog karizmatika i iscjelitelja Brace sa Srebrnjaka.

>> U KB-u Dubrava traže autoricu pisma, liječnica: Sumnjamo na mladu kolegicu

Podsjetimo, Peršec je pred TV kamerama komentirajući pismo liječnice koje je početkom tjedna procurilo u medije ustvrdila kako institucije unutarnjeg nadzora traže autoricu pisma pa dodala kako se "sumnja na mladu liječnicu koja radi u Respiracijskom centru".

>> Pismo liječnice iz KB-a Dubrava: Nismo imali kisik za pacijenticu, bio je potrošen

Kolege liječnice iz Dubrave potom su krenuli u potpisivanje peticije podrške, a neki od njih su ustvrdili da im se zbog toga prijeti otkazom.

>> Liječnicima u Dubravi prijete otkazom zbog peticije podrške kolegici

Ravnatelj bolnice Srećko Marušić je dan kasnije u razgovoru za Index rekao da se u Dubravi ne progoni nikog tko ukazuje na moguće nepravilnosti.

>> Ravnatelj KB-a Dubrava: Ne vršimo progon, znamo tko je napisao pismo

Pitanja koja smo postavili Peršec

Ponukani događajima u Dubravi, poznavatelji lika i djela Jasminke Peršec u redakciju Indexa poslali su skrinšotove koji pokazuju da je sudjelovala kao govornica na skupovima Brace sa Srebrnjaka.

Budući da se od liječnika očekuje da se u svojem poslu vode medicinom utemeljenom na dokazima, zanimalo nas je kako Peršec svoj posao vidi kompatibilnim s praznovjerjem, odnosno vjerovanjem u iscjeliteljske moći Bracinog pogleda.

Kako nam se nije javljala na mobitel, postavili smo joj tri pitanja putem SMS-a i e-maila:

Vjerujete li da Braco stvarno ima iscjeliteljske moći?

Kako su ta vaša uvjerenja kompatibilna s povjerenjem u medicinu utemeljenu na dokazima?

Mislite li da bi Braco mogao pomoći oboljelima od covida-19?

Nažalost, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore Peršec iako smo čekali gotovo cijeli dan.

Braco kao fenomen i biznis

Na Indexu smo već pisali o Braci sa Srebrnjaka i njegovom poslovnom modelu pa nema smisla sve detaljno ponavljati.

Podsjetit ćemo samo kratko da su o Braci 2017. priloge napravile dvije televizijske kuće - hrvatska i slovenska.

>> HRT se izblamirao prilogom o "iscjelitelju" Braci

Hrvatski prilog bio je pun hvalospjeva i potpuno nekritičan, dok je slovenska ekipa tražila mišljenje druge strane, odnosno ozbiljne struke.

Slovenski tim, u skladu s pitanjem postavljenim na početku svoje emisije - "iscjelitelj ili zgrtač novca?" (slika gore), istražio je na koji se način financira Braco koji već godinama ništa ne govori i ništa ne radi, nego samo izlazi pred svoje štovatelje koji očekuju da će ih izliječiti svojim pogledom.

U hrvatskoj emisiji druga strana bio je psihijatar Vladimir Gruden, autor dvije knjige o Braci, koji je njegovu šutnju proglasio biblijskom mudrošću. Kako smo već upozorili, pritom je propustio primijetiti da čak i Biblija kaže: I luđak, kad šuti, može vrijediti kao mudar; kao razuman, i kad zatvori usne svoje! (Mudre izreke 17,28).

Bracina predstavnica u slovenskoj je emisiji objasnila da on dobiva dobrovoljne priloge koji omogućuju da se ostvari livestream prijenos njegovog pogleda preko interneta, što su autori slovenske emisije potkrijepili prikazom skrinšota koji to zorno demonstrira (slika dolje).

Slovenski tim je također vrlo profesionalno, kroz razgovore sa štovateljima koji su uvjereni da je kod Brace sve besplatno, otkrio kako njegova mašinerija uspješno prodaje i knjige, CD-e, ogrlice, privjeske, prstenje i druge materijale ukrašene njegovim simbolom zlatnoga sunca.

Kakvu poruku liječnica šalje svojim davanjem podrške Braci?

Ključno pitanje u ovoj za nas aktualnoj priči je kakvu poruku javnosti šalje liječnica koja obnaša visoke funkcije u zdravstvenom sustavu svojim sudjelovanjem u promicanju nadriliječnika Brace?

Na stranicama "iscjelitelja" Brace pored fotografije dr. Jasminke Peršec tako piše:

"Doktorica Jasminka Peršec liječnica, anesteziologinja i specijalistica intenzivne medicine, ispričala nam je da Bracu poznaje dugi niz godina, točnije od kolovoza 1993. godine, kada je prvi put prešla prag Centra Srebrnjak 1, gdje se upoznala s Ivicom, mentorom i prethodnikom Brace. U to doba ništa nije bilo tako glamurozno kao što je danas lijepa soba Onix. Iako je u centru zgrade tada bio samo mali stan, glamurozan je bio njezin susret s Ivicom, koji joj je promijenio život, način percepcije", stoji u opisu uz fotografiju Peršec (dolje desno).

Inače, Ivica Prokić Toplica, koji se u tekstu spominje pokraj fotografije dr. Peršec, bio je Bracin mentor i guru.

Prema izjavama etnologa i antropologa Denivera Vukelića za Jutarnji list, Prokić Toplica je na sebi nosio 1,4 kilograma zlata koje je smatrao svojim vodičem i poveznicom sa Suncem.

U medijima je tvrdio da je djelić Sunca ušao u njegovu nogu kada je osjetio oštru bol u skočnom zglobu na kojem je kasnije uočio opeklinu. Bracin mentor se utopio 1995. na plaži Santa Lucia u Južnoafričkoj Republici. Prema tumačenju Vukelića, sljedbenici vjeruju da su ga valovi mora odnijeli prema Suncu tako da je postao sastavni dio kozmičke energije, što god da to značilo, a njegovu "misiju" nastavio je njegov bliski učenik Josip Grbavac, poznat kao Braco.

Pročitajte više