Situacija u Poljskoj opasno eskalira, ultradesničari kažu da će uništiti prosvjednice

Foto: EPA

POLJSKU već tjedan dana tresu prosvjedi protiv odluke tamošnjeg Ustavnog suda kojom je ionako, nakon malteškog, najstroži zakon o abortusu u Europskoj uniji dodatno postrožen. Sada je abortusa zabranjen i u slučaju nepopravljive malformacije fetusa, što znači da ostaje legalan isključivo u slučaju da je začeće rezultat incesta ili silovanja ili da je trudnoćom ugroženo zdravlje majke. 

U srijedu su se deseci tisuća Poljakinja i Poljaka umjesto da odu na posao pridružili jednodnevnom štrajku i izašli na ulice u gradovima diljem zemlje, prkoseći restrikcijama okupljanja zbog pandemije koronavirusa, pod sloganom "Ne idem na posao" ("Nie idę do roboty"). Mnoge tvrtke, ali i sveučilišta i novinske redakcije, dozvolile su svojim radnicima da taj dan ne dođu na posao. 

Prosvjednice koje na svojim majicama, maskama za lice i plakatima nose simbol crvene munje, zaštitni znak novog pokreta nazvanog Štrajk žena, obrušile su se i na Crkvu, koja je podržala drakonsku zabranu abortusa. Odgovorile su upadanjem u crkve i prekidanjem misnih slavlja i bogoslužja u brojnim gradovima, uključujući Varšavu, Poznan i Katowice.

"Voljela bih da mogu pobaciti svoju vladu"

Slogani kao što su "moja maternica nije vaše igralište" i "voljela bih da mogu pobaciti svoju vladu" mogli su se vidjeti na plakatima na prosvjedu kroz Varšavu u srijedu. 

U Katowicama se ispred katedrale okupilo oko 7000 ljudi, većinom žena, uzvikujući "Ovo je rat" i "Ne crkvenom zakonu".

Do incidenta je u utorak došlo i u poljskom parlamentu kada su oporbene zastupnice, koje su nosile plakate s natpisima "Ovo je rat", "Sramota" i "Legalan abortus", okružile lidera vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) i potpredsjednika vlade Jaroslawa Kaczynskog, kojeg mnogi smatraju moćnijim i od premijera Mateusza Morawieckog.

"Dok srednji vijek ne završi u Poljskoj"

U srijedu su pak prosvjednice pokušale blokirati izlaz iz zgrade parlamenta, naguravajući se s policijom. 

"Napravimo lockdown za naše parlamentarce. Učinit ćemo sve što možemo da ih ne pustimo vani", rekla je jedna od predvodnica Štrajka žena Marta Lempart. 

"Dok srednji vijek ne završi u Poljskoj", dodala je jedna od prosvjednica.

Neki od prosvjednika proteklih su dana i vandalizirali, odnosno išarali pročelja crkava. Uz simbol crvene munje, prosvjede prati i ikonografija u obliku vješalica koje simboliziraju opasne, improvizirane oblike abortusa kakvima žene pribjegavaju kad je on stavljen izvan zakona, kao i kišobrana, koji su još 2016. postali simbol prosvjeda protiv zabrane abortusa.

Neke prosvjednice odjenule su i duge crvene haljine s bijelim kapama, što je oprava poznata iz popularne serije Sluškinjina priča, smještene u distopijskoj Americi koja je zamijenjena kršćanskom teokracijom u kojoj su većina žena robinje koje služe prvenstveno za rađanje djece. Skupina prosvjednica u takvim opravama "sluškinja" umarširala je u katedralu u Lodzu za vrijeme mise. 

Zamjenik premijera Kaczynski pozvao svoje desničarske pristaše da "obrane Poljsku"

Aktivisticama za ženska prava su se u prosvjedima pridružile brojne druge skupine, iz solidarnosti, ali i zato što ovo vide kao dio šire borbe protiv skretanja vladajuće desno-populističke stranke prema autoritarizmu. Za mnoge je zabrana abortusa - na koju nema mogućnosti žalbe, kako je i sam Kaczynski u utorak istaknuo - kulminacija višegodišnje ofenzive vladajućeg PiS-a na vladavinu prava i ljudska prava. 

>>Šef glavne poljske stranke: Odluka o zabrani pobačaja ne može se poništiti

Prema anketi lista Gazeta Wyborcza, više od 70 posto Poljaka se protivi odluci Ustavnog suda.

S druge strane, Kaczynski ne samo da nije popustio nego je svojom ratobornom izjavom u utorak dodatno zaoštrio tenzije koje bi mogle eskalirati u ozbiljne ulične sukobe između njegovih desničarskih pristaša i lijevo-liberalnih prosvjednika. Kaczynski je, naime, napao prosvjednike kao "kriminalce" koji žele "uništiti poljsku naciju". Pozvao je svoje pristaše da i sami izađu na ulice i "obrane Poljsku" i "posebno" poljske crkve.

"Ovo je jedini način na koji možemo dobiti ovaj rat", rekao je koristeći zapaljivu i potencijalno opasnu metaforu.  

Parlamentarni lider glavne oporbene stranke Građanska platforma Cezary Tomczyk optužio je Kaczynskog za "poziv na linč" i formiranje desničarskih milicija lojalnih vladajućoj stranci. 

No njegovi desničarski pristaše brzo su se odazvali pa su tako muškarci iz ultradesničarske skupine napali žene koje su prosvjedovale preko noći sa srijede na četvrtak u Wroclawu, Poznanu i Bialystoku. Poljsku javnost posebno je zgrozio prizor nacionalista koji guraju i potom bacaju djevojku niz stepenice crkve u Varšavi. Djevojka je na kraju završila u bolnici.

Vođa ultranacionalista: Ako bude potrebno, uništit ćemo ih, pretvoriti u prah i razbiti ovu revoluciju

Usto, policija je ovaj tjedan suzavcem razdvajala prosvjednike i desničarske protuprosvjednike ispred samostana Jasna Gora u Czestochowi, jednog od najvažnijih poljskih katoličkih svetišta. U Poznanu su ultranacionalisti pretukli jednog prosvjednika. A u Varšavi je automobil udario dvije prosvjednice - namjerno, tvrde svjedoci. Poljske novine Gazeta Wyborcza javljaju da je vozač identificiran kao 44-godišnji agent Agencije za internu sigurnost.

A vođa ultranacionalističke grupe Marsz Niepodległości Robert Bakiewicz već je najavio da će njeni pripadnici formirati "katoličku samoobranu", koju je opisao i kao "nacionalnu gardu" koja će se boriti protiv "neoboljševičkih revolucionara". 

"Mač pravde visi nad njima i, ako bude potrebno, uništit ćemo ih, pretvoriti u prah i razbiti ovu revoluciju. Ako poljska nacija nije u stanju dati nam sigurnost, mi ćemo poduzeti akciju", rekao je prijeteći novinarima u ponedjeljak.

Znakovito je da je PiS već dva puta, 2016. i 2018., pokušao progurati zabranu abortusa kroz parlament, no oba je puta morao odstupiti nakon masovnih prosvjeda diljem zemlje. Ovaj je put taj plan proveo kroz Ustavni sud koji je prethodno, kako piše The New York Times, napunio stranačkim lojalistima i tako praktički dokinuo njegovu neovisnost. 

Odluka Ustavnog suda da je abortus u slučaju deformacije fetusa neustavan "ne bi bio moguć bez prethodnog napada na vladavinu prava", upozorava profesor ustavnog prava sa Sveučilišta u Varšavi Marcin Matczak te dodaje kako je rašireni izljev bijesa prošlog tjedna izraz frustracije koju mnogi Poljaci osjećaju gledajući eroziju svojih demokratskih institucija.

A mnoge prosvjednice na ulicama kažu da se osjećaju kao pijuni u kulturnom ratu koji vlada vodi - i koji joj sada služi kao skretanje pažnje s rastuće epidemije koronavirusa. 

Predsjednik se odmiče od vlade: U ovom slučaju bi trebala odlučiti žena

"Sad ovo više nije samo o pobačaju, ovo je prosvjed protiv gubitka čovječnosti", kaže glumica Emma Herdzik, koja se pridružila prosvjedu u Varšavi.

"Vjerujem da ovaj štrajk u srijedu može nešto promijeniti. Što nas je više, to bolje. Snaga je u mnoštvu", rekla je 22-godišnja Kinga Rutkowska agenciji Reuters objašnjavajući zašto je taj dan zatvorila svoju brijačnicu i pridružila se Štrajku žena. 

Ustavni sud je, naime, tumačeći Ustav zaključio da je abortus zbog poremećaja u razvoju fetusa, od Downovog sindroma do fatalnih anomalija, neustavan jer krši pravo na život. Gotovo svi legalni abortusi koji su prošle godine zabilježeni u Poljskoj izvedeni su upravo zbog teških malformacija fetusa.

>>Poljski predsjednik kaže da bi pobačaj trebao biti dozvoljen u jednom slučaju

Ipak, poljski predsjednik Andrzej Duda danas je napravio odmak od Kaczynskog i Morawieckog i ocijenio da bi žene trebale same moći odlučiti hoće li pobaciti ako fetus ima nepopravljive malformacije. U istom intervjuu je rekao i kako bi samo policija trebala biti odgovorna za zaštitu ulica.

Pročitajte više