VIDEO Beroš smijenio Upravno vijeće u KB Dubravi, otkriveni su propusti

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

MINISTAR zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak da je vlada imenovala novo Upravno vijeće KB Dubrave nakon što je zdravstvena inspekcija utvrdila propuste u toj bolnici te da će novo upravno vijeće odlučiti o eventualnoj smjeni ravnatelja bolnice Srećka Marušića.

Manji su propusti utvrđeni u pružanju zdravstvene zaštite, ali je utvrđena i neodgovarajuća razina komunikacije između uprave bolnice i koordinatora za bolničko liječenje covid pozitivnih, izvijestio je Beroš na konferenciji za novinare.

Ministarstvo zdravstva poslalo je prije tri dana inspekciju u KB Dubravu nakon što je liječnica iz KB-a Dubrava svojim pismom progovorila o situaciji u primarnom respiracijskom intenzivističkom centru.

Na temelju nalaza inspekcije vlada je odlučila smijeniti dosadašnje članove Upravnog vijeća, a novi članovi odlučivat će o sudbini ravnatelja KB Dubrave Srećka Marušića koji i dalje upravlja bolnicom.

"Novo Upravno vijeće sastat će se što je prije moguće i donijeti pravorijek, a ja kao ministar mogu jedino razriješiti ravnatelja u roku od 30 dana ako to ne učini Upravno vijeće", rekao je Beroš.

"Na sjednici vlade došlo je do promjene Upravnog vijeća", rekao je Beroš.

"Vlada je odlučila da treba smijeniti članove Upravnog vijeća sukladno izvještaju iz Dubrave", rekao je Beroš.

"Dnevno se prima 30-40 pacijenata, ako zakasni neki obrok, ja se ispričavam, ali to je moguće", rekao je Beroš.

Rekao je da su uz kašnjenje obroka evidentirani još neki manji propusti.

Dodao je da je propust i loša komunikacija u vodstvu bolnice.

"Intencija nam je da napravimo sve da u ovim teškim okolnostima KB Dubrava dobro reagira", kazao je.

"Ja komuniciram s koordinatorom za bolničko liječenje covida-19", kazao je.

"Vrijeme je da Dubrava zaplovi punim jedrima", rekao je.

O obiteljskim liječnicima

Onda se dotakao obiteljskih liječnika.

"Apeliram na sve da ostanu ako treba pola sata, sat, neka nazovu kontakte. To je molba epidemiologa, ne moja. To je molba hrvatskih pacijenata. Praćenje kontakata je jedna od najučinkovitijih mjera u praćenju infekcije. Mislite li da je primjereno da to pacijenti sami rade? Mislim da je to opcija, ali da nije najprimjerenije", kazao je. Kaže da "ispred hrvatskog naroda moli liječnike da zabilježe kontakte".

"Osobno znam slučaj gdje se već tri dana ne love kontakti", kaže.

"Sve zemlje su u sličnoj situaciji, na nama je da nađemo rješenje", rekao je Beroš.

"Znam da je to dodatni napor, ali molim sve da daju još mali doprinos", kaže.

"Resursi za testiranje su ograničeni, ali se svakodnevno povećavaju", rekao je Beroš.

"Uz to što na europskom nivou pričamo o potrebi implementacije brzih antigenskih testova, oni su puno brži. U ovom trenutku s obzirom na ograničene kapacitete moramo nekome dati prioritet, to su kronični bolesnici i zdravstveni djelatnici", kaže Beroš.

Novinarima je rekao da opet stoje preblizu.

"Ako smo svi odgovorni, brojevi mogu i moraju početi padati"

Beroš kaže da bi, ako se budemo odgovorno ponašali, kroz četiri tjedna broj mogao dosegnuti vrhunac.

"Ako smo svi odgovorni, brojevi mogu i moraju početi padati", kaže.

"Stožer svaki dan raspravlja o mjerama na osnovi inputa epidemiologa. Osnovni smisao je borba za zdravlje i živote te borba za ekonomske aktivnosti. Znatno restriktivnije mjere ne donose željene rezultate. Ako se ne budemo pridržavali mjera, možda to će ići znatno više. Moramo računati na opterećenje zdravstvenog sustava, na starije i bolesne, oni su najizloženiji. Sve ovo radimo za njih, za članove naših obitelji, za naše sugrađane", rekao je Beroš.

"Sve mjere su moguće, o svemu razgovaramo. Ali u ovom trenutku mislim da nije vrijeme za lockdown ni policijski sat. Školstvo je zanimljivo, ministarstvo ima razgovore s HZJZ-om, koliko smisla ima zatvarati škole ako nismo u lockdownu. Škole su sigurne, savršeno organizirane, ako djeca nisu u školi, gdje su?" kaže Beroš.

O tome jesu li ga iz Dubrave molili za pomoć:

"Došlo je više pisama, ali iz ministarstva su poslana pisma", rekao je Beroš.

Pročitajte više