Sukobi policije i prosvjednika u Bagdadu, najmanje 39 ozlijeđenih

Foto: EPA

NAJMANJE 39 ljudi, većinom policajaca, ozlijeđeno je danas u sukobu iračkih snaga sigurnosti s protuvladinim prosvjednicima u Bagdadu, kazali su sigurnosni dužnosnici.

Snage sigurnosti koristile su suzavac, pri čemu je ozlijeđeno najmanje sedmero ljudi, kazali su policijski izvori.

Vojska je priopćila da su najmanje 32 pripadnika snaga sigurnosti ozlijeđena u eksplozijama ručnih granata koje je bacila skupina koja se infiltrirala među inače mirne prosvjednike.

Na današnjem prosvjedu okupile su se stotine ljudi

Protuvladin prosvjed organiziran je u povodu godine dana od početka masovnih prosvjeda protiv raširene korupcije i siromaštva u kojima je poginulo više od 500 ljudi.

Prosvjedi su se početkom godine smirili, među ostalim zbog ograničenja vezanih uz pandemiju koronavirusa. Na današnjem prosvjedu okupile su se stotine ljudi, a ne tisuće kao prošle godine.

"Nećemo prestati prosvjedovati i tražiti uskraćena prava. Žrtve smo korumpiranih vlada”, rekao je prosvjednik Nadžim Abdulah.

Premijer obećao prijevremene i poštene izbore

Premijer Mustafa al-Kadhimi, koji je preuzeo dužnost u svibnju nakon što su njegova prethodnika s vlasti otjerali prošlogodišnji neredi, prikazuje se kao političar koji podržava prosvjednike. U televizijskom obraćanju u subotu obećao je da će održati prijevremene i poštene izbore, što traže mnogi prodemokratski aktivisti, te da snage sigurnosti neće nauditi mirnim prosvjednicima.

Prosvjednici optužuju vladajuću elitu, posebice stranke i milicije koje podržava Iran, da potiču raširenu korupciju zbog koje su veliki dijelovi zemlje još uvijek u ruševinama iako vlada relativan mir.

Pročitajte više