Medicinske sestre opisale kako im izgleda smjena: "Na koljenima smo, stanje je ratno"

Screenshot: HRT

U HRVATSKOJ je i prije epidemije nedostajalo 4500 medicinskih sestara, a taj se manjak u bolnicama sada osjeća više nego ikad prije. 

Kako izgleda jedna smjena za vrijeme epidemije koronavirusa opisale su za HRT medicinske sestre s Rebra i KBC-a Sestre milosrdnice.

Martini Mikšaj 12-satne smjene počinju osobnom zaštitom, a to uključuje zaštitno odijelo, maske i rukavice. Za ovu voditeljicu smjene na odjelu hitnog prijema u KBC-u Zagreb predaha nema.

"Nekad u 12 sati jedva da odemo na wc. Na hitnom je užurbano i velik je protok bolesnika", kaže.

Obilaze se pacijenti, prati stanje bolesnika. Poseban je izazov rad na odjelu za covid. Problem je, ističu sestre, što pacijenti često prešućuju da imaju simptome zaraze ili da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

"Stanje je alarmantno i kako kažu, ratno"

Odmora nema ni na odjelu za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

"Stanje je alarmantno i kako kažu, ratno, ali mi se dobro upotpunjavamo, svi smo pripravni 0-24", rekla je Marina Gojsalić, glavna sestra na Odjelu traumatologije KBC-a Sestre milosrdnice.

Problem su slučajevi samoizolacije ili zaraze među medicinskim sestrama, zbog čega se raspored zna mijenjati i nekoliko puta dnevno.

"Moram priznati da smo na koljenima. Dvadeset i tri sestre su u izolaciji, a šest je pozitivnih. U normalnim uvjetima dvadeset i tri sestre pokrivaju tri odjela", kaže Elzika Radić, glavna sestra na Odjelu kirurgije KBC-a Sestre milosrdnice.

Zdravstveni djelatnici KBC-a Zagreb još su jednom poslali poruku javnosti: Odgovornim ponašanjem za održiv hrvatski zdravstveni sustav.

Pročitajte više