Cijeli tjedan rušimo rekorde u broju zaraženih. Ovo su mjere koje vrijede od ponoći

Foto: Marko Lukunic, Luka Stanzl/PIXSELL

PET dana zaredom Hrvatska bilježi rekordne brojke dnevnih slučajeva koronavirusa. Samo u posljednja 24 sata zabilježen je 2421 novi slučaj zaraze koronavirusom, a osam osoba je umrlo. Dnevni rekordi novozaraženih srušeni su u Zagrebu, Dalmaciji, Slavoniji...

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je trenutno ukupno 11.144, a među njima je 825 pacijenata na bolničkom liječenju. Na respiratoru je 58 pacijenata. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 36.380 osoba zaraženih novim koronavirusom, a njih 437 je preminulo

Ukupno se oporavilo 24.799 osoba, od toga 1014 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 28.177 osoba. Do danas je ukupno testirano 445.568 osoba, od toga 8520 u posljednja 24 sata.

Od ponoći na snazi nove mjere

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je jučer nove mjere koje se odnose na ograničavanje javnih i drugih okupljanja na 50 osoba, a donesena je i odluka o mobilizaciji zagrebačke Arene kao tercijarnog centra za liječenje oboljelih od covida-19.

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je na konferenciji za novinare da će odluka o epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja stupiti na snagu sutra u ponoć, a vrijedit će idućih 14 dana, nakon čega će se procijeniti provedba mjera i odlučiti treba li ih promijeniti ili produžiti.

Javna okupljanja do 22 sata, zabrana prodaje alkohola noću

"Donosimo odredbu kojom je propisana stroga mjera fizičkog distanciranja, izbjegavanje bliskog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom i 1,5 metara na otvorenom prostoru. Također, nalaže se zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja s više od 50 osoba. Na svadbama može biti najviše 30 osoba. Na pogrebima i polaganjima urni najviše 30 osoba. Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti najviše 15 osoba", kazao je Božinović.

Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javna događanja, okupljanja i svečanosti mogu trajati najdulje do 22 sata, osim svadbi, koje mogu trajati do ponoći. Okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena utvrđenog odlukom Stožera.

Božinović je rekao kako se uvodi obveza dostavljanja obavijesti o održavanju javnih događaja s više od 30 osoba nadležnoj službi civilne zaštite, kao i obveza vođenja pisane evidencije sudionika na svim događajima s više od 15 osoba.

"Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do šest sati. Obvezno će biti korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu i obvezno je korištenje maski prilikom ulaska i boravka na grobljima", najavio je Božinović.

Na koga se ne odnose nove mjere?

Nove se mjere, međutim, ne odnose na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kino projekcije, vjerske obrede i izložbe u muzejima jer su za njih propisani posebni protokoli.

Božinović je istaknuo da su poslodavci obvezni zabraniti dolazak na posao radnicima s temperaturom i smetnjama u dišnim organima te se preporučuju smanjiti fizički kontakt kad god je moguće. To znači uvođenje rada od kuće kad je moguće, kliznog radnog vremena i rada u smjenama.

Kontrolu pridržavanja preporuka provodit će službenici Ravnateljstva civilne zaštite, inspektori, policijski službenici i stožeri civilne zaštite.

Božinović je napomenuo da, ako na nekom području postoji blaža epidemiološka odredba, lokalni stožeri mogu primijeniti samo strože mjere od donesenih. 

"Mislimo da su ove mjere dobro promišljene u ovom trenutku, one su dosta stroge, ali sve će ovisiti o tome koliko će ih se ljudi pridržavati", poručio je.

Govoreći o kaznama za one koji se ne pridržavaju mjera, Božinović je izvijestio da je dosad ispisano oko milijun kuna kazni, a poanta je da svi prihvate mjere. 

Mobilizacija Arene

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je, bude li potrebe, mobilizaciju zagrebačke Arene kao tercijarnog centra za zbrinjavanje oboljelih s blažom do početnom srednjom kliničkom slikom.

U Arenu bi se preusmjeravali liječnici i medicinske sestre iz drugih zdravstvenih ustanova, a moguće je postaviti više od 1000 kreveta. "Osnovni izazov je zdravstveni sustav i njegovo potencijalno preopterećenje", ocijenio je Beroš.

Jučer je na bolničkom liječenju bilo 825 osoba, zaprimljeno ih je 153, otpušteno 65 osoba, a 58 bolesnika je na respiratoru. Umrlo je osam osoba, ukupno 437.

KB Dubrava glavni oslonac za prijem bolesnika

"Svakodnevno pratimo situaciju u KB-u Dubrava, gdje je sada glavni oslonac za prijem bolesnika. Ukupno imaju 226 hospitaliziranih, 26 više nego jučer, a 11 bolesnika je otpušteno. U tom smislu prilagođavamo se dalje, odredili smo prioritete", rekao je Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da Hrvatska u zadnja dva tjedna bilježi porast zaraženih, a danas je evidentiran novi rekord s 2421 novim slučajem. 

Neke susjedne zemlje imaju goru situaciju, jučer je u Sloveniji bilo 1964, u BiH 1265, u Srbiji 757, u Češkoj više od 12.000. 

U Hrvatskoj je trenutno incidencija covida na 100.000 stanovnika 389,9, čime smo u sredini ljestvice europskih zemalja, dok je RO broj sada 1,99, rekao je Capak.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić upozorila je da trenutno imaju i mlađe bolesnike koji su vrlo ozbiljno bolesni.

"Želim sve one koji ne vjeruju upozoriti da je bolest u ovom razdoblju puno ozbiljnija i zahtjevnija za rješavanje", naglasila je Markotić.

U Štamparu se uvodi novi model uzimanja briseva

Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar" najavio je da će od sutra uvesti novi model uzimanja briseva na koronavirus za građane, dok će se na testiranje moći doći isključivo uz prethodnu narudžbu na online platformi.

"Kako bi se smanjile gužve za testiranja na koronavirus koje svakim danom postaju sve veće te radi što bolje učinkovitosti provođenja dijagnostike, NZJZ "Dr. Andrija Štampar" od ponedjeljka, 26. listopada, uvodi novi model uzimanja briseva na koronavirus, neovisno o svrsi testiranja", navodi se u petak u priopćenju.

Građani će na tim stranicama moći odabrati željeni termin testiranja, a samom testiranju moći će pristupiti od ponedjeljka do subote od 10 do 14 sati. Nedjeljom i blagdanima testiranje će se odvijati od 8 do 10 sati.  

Zavod će svakodnevno dodjeljivati 500 termina testiranja (u jednoj je minuti moguće testirati dvije osobe), a građane mole da koriste online model plaćanja i da unaprijed ispune obrazac s podacima kako bi ih mogli povratno izvijestiti o rezultatima testiranja.

Ako su popunjeni termini za određeni dan, testiranje će se i dalje moći obaviti u covid ambulantama u domovima zdravlja.

Sastanak s veledrogerijama

Sutra će biti održan sastanak s veledrogerijama, koje su obustavile isporuku lijekova bolnicama dok im ne bude uplaćen dug.

Premijer Andrej Plenković izvijestio je jučer da je Ministarstvo financija veledrogerijama u petak uplatilo 300 milijuna kuna te da će sutra ujutro biti održan sastanak s predstavnicima veledrogerija.

Ponovio je da će se kroz rebalans proračuna tražiti osiguranje dodatnih sredstava "kako bi se isplatio dio tih potraživanja još u ovoj godini, a kasnije da se pronađe jedan održivi način rješavanja tih obveza koje su se kumulirale".

Koliko će biti novca za veledrogerije nakon rebalansa proračuna, znat će se idući tjedan.

Jasminko Herceg, predsjednik Uprave tvrtke Medika i predstavnik Udruge veledrogerija pri HUP-u, rekao je kako su veledrogerije 30. rujna blokirane od strane banaka što se tiče podizanja novih kredita i od strane proizvođača za isporuku nekih lijekova.

"Nema ni jedne tvrtke koja kreditira državu kao što je to Medika", naglasio je Herceg i istaknuo kako Medika potražuje od bolnica milijardu i četiristo milijuna kuna te četiristo milijuna kuna od ljekarni. "To je milijardu i osamsto milijuna kuna, što je pola našeg godišnjeg prometa", rekao je. 

Herceg je naglasio kako taj dug postoji već 30 godina, ali je rekao kako se u Hrvatskoj ne dešava ništa drugačije nego što se dešava u zemljama Europske unije.

Vlada pozvala građane da doniraju za borbu protiv koronavirusa

Vlada je na službenoj stranici za borbu protiv koronavirusa, koronavirus.hr, pozvala građane da doniraju financijska sredstva, medicinsku ili drugu zdravstvenu opremu te hranu i kućne potrepštine za Crveni križ. 

"Želite pomoći? Uključite se u donacijski program koji je pokrenula vlada Republike Hrvatske u borbi protiv novog koronavirusa", ističe vlada u pozivu građanima na donaciju. 

Na vladinoj internetskoj stranici koronavirus.hr aktivna je crvena traka na kojoj stoji "Donacije". Klikom na tu traku otvara se nova stranica na kojoj stoji "Donacije - Hrvatska zajedno protiv novog koronavirusa". 

Vlada u objavi poziva građane da doniraju, ako imaju ili ako proizvode medicinsku opremu koja može koristiti zdravstvenom sustavu. Napominje se da je prihvat donacije moguć ako oprema prethodno nije korištena.

Građani se također pozivaju da doniraju financijska sredstva ili da doniraju hranu i kućne potrepštine za Crveni križ.

 

Pročitajte više