Predstojnik Zarazne: Nadam se da će narednih dana biti vrhunac epidemije

Screenshot: RTL

"KREVETI su ponovno u Areni. Nedostaje liječnika i lijekova", u RTL-u Danas cjelokupnu situaciju komentirao je Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti. 

Možda za početak da kratko prokomentirate zašto su ove najnovije mjere dobre, zašto je bitno ograničavati masovna okupljanja i zašto je važno da to regulira jedno tijelo?

Najnovije mjere donesene su usred pogoršane epidemiološke situacije te ako ćemo se pridržavati, nadam se da će doći do poboljšanja unutar dva tjedna. Koronavirus ima utjecaja na sve segmente društva, poželjno je da je Stožer odgovoran za davanje preporuka za prevenciju zaraze koronavirusom te da je on sastavljen od kompetentnih osoba, a postoje i lokalni stožeri koji mogu donositi dodatne preporuke.

Sve je više zaraženih građana, što očekujete, ako smo sad otprilike na nekih 10 posto zaraženih u Zagrebu, koji je to postotak do kojeg se može doći prije nego broj oboljelih počne padati (je li to 50 posto stanovništva ili više ili manje…)?

Imunitet krda, kako se to kaže, koji je potreban da se zaustavi zaraza, možemo samo procjenjivati. Ali rekli bismo da on iznosi više od 50, 60 posto zaraženih, to je taj nužan postotak obolijevanja, ali to su pretpostavke. Vidimo zadnjih dana da je pozitivnih testova 30 posto od ukupno testiranih, što govori da je broj zaraženih sigurno i veći. 

Zašto se djecu nerado testira?

Djeca imaju blažu kliničku sliku, brže prizdravljaju, ali temeljem epidemiologa i uz preporuku pedijatara mogu se i ona testirati. No u slučaju djece puno je blaža klinička slika i naravno da, ako su roditelji pozitivni, za pretpostaviti je da je i dijete pozitivno.

Što nas očekuje, odnosno kada bi prema Vašim razmišljanjima moglo doći do vrhunca epidemije u Hrvatskoj?

Nadam se da je narednih dana vrhunac epidemije, ali teško je to pretpostaviti, ali ako se pridržavamo mjera sljedećih dana, broj bi trebao početi padati. 

Primjećujemo da sve više obolijevaju i mladi, mislite li da je za opće stanje stanovništva to dobro ili loše?

Nije dobro da itko obolijeva, ali mlađi imaju blažu kliničku sliku i lakše prođu bolest te manji postotak mladih treba bolničku njegu. No rekao bih da nećemo postići kritičnu stopu imuniteta zajednice prije pojave cjepiva. 

Što je ostalo nepoznanica kad je CoV-2 u pitanju (je li to duljina otpornosti onih koji su preboljeli, je li to pitanje asimptomatskih slučajeva i toga koliko oni mogu prenijeti virus, ili što drugo)?

Dosta smo naučili, ali ima i dosta nepoznanica, osobama koje su preboljele nakon nekoliko mjeseci padaju protutijela koja štite organizam, tako da još učimo. 

S obzirom na to da HUBOL poziva liječnike iz mirovine na ispomoć, znate li već je li se netko od Vaših kolega već odazvao ili se planira odazvati pozivu?

Tijekom vikenda od kolega infektologa nitko se nije javio, ali to je mali broj umirovljenih infektologa. Narednih dana ćemo vidjeti, svaki umirovljeni liječnik može biti od pomoći.

Pročitajte više