Hrvatski liječnički zbor: 70% umrlih zdravstvenih radnika imalo je 50 godina i više

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

HRVATSKO društvo za medicinu rada Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) povodom poziva umirovljenim liječnicima za profesionalni angažman u zdravstvenim ustanovama uputilo je dopis ministarstvu zdravstva i Hrvatskoj liječničkoj komori. U njemu upozoravaju na rizik od smrtnosti kod liječnika starije dobi te traže osiguranje zaštitnih sredstava za sve zdravstvene radnike.

HLZ: Istraživanje iz Italije pokazalo kako je 70% umrlih zdravstvenih radnika imalo 50 godina i više

Iz HLZ-a su upozorili na nekoliko činjenica. Rad umirovljenih liječnika u ustanovama u kojima je utvrđena bolest covid-19 predstavlja dodatan rizik za zdravlje navedenih zdravstvenih radnika, s obzirom na retrospektivne podatke o pobolu i smrtnosti među zdravstvenim radnicima više životne dobi, poručili su iz HLZ-a.

Nadalje, upozorili su i na istraživanje iz Italije o smrti zdravstvenih radnika koje je pokazalo da je od svih preminulih 43,3 posto bilo u dobi od 60 do 69, a 26,7 posto u dobi od 50 do 59 godina, što ukupno čini 70 posto svih smrti zdravstvenih djelatnika.

"Nesporno je da je, s obzirom na trenutni pobol zdravstvenih radnika od bolesti covid-19 u RH, nužno angažiranje dodatnih zdravstvenih radnika, ali ni u kojem slučaju kao prvi izbor to ne smiju biti umirovljeni liječnici ni drugi umirovljeni zdravstveni radnici", poručuju iz HLZ-a.

HLZ: Prioritet bi trebao biti dostupnost zaštitnih sredstava

Iz HLZ-a su upozorili i kako bi prioritet u narednom razdoblju trebao biti osiguranje dostupnosti osobnih zaštitnih sredstava zdravstvenim radnicima, s naglaskom na minimalnu razinu zaštite zajamčenu uporabom FFP2 zaštitnih maski, neovisno o osnivačima zdravstvenih ustanova i ordinacija u kojima su zdravstveni djelatnici zaposleni.

Pročitajte više