Tjedna prognoza Dunje Mazzocco Drvar: Upozorenja za sutra, a onda nova promjena

Foto: Index

NOVI tjedan, stara pjesma – pred Sve svete južina.

Vremenska uzbuđenja i pripadajući meteo alarmi rezervirani su ovog puta za početak tjedna. U ovom listopadu nismo baš imali magle, nadoknadit ćemo to dijelom u njegovom zadnjem tjednu, a sutra će ona biti najgušća u istočnoj Posavini gdje ćete vidjeti jedva nekoliko metara ispred sebe.

Upozorenje na vidljivost manju od 200 metara izdano je za cijelu Slavoniju i Baranju, a bit će je i u Prigorju i Moslavini. Vrlo niski tmurni oblaci skupljat će se već od noćas i u primorju od Rijeke do Zadra, a iz njih će povremeno i rositi. Nešto trajnije i upornije padat će kiša u Rijeci i okolici, uključujući i dio Gorskog kotara.

U ostatku zemlje pretežno sunčan i sve vjetrovitiji ponedjeljak. Udari jugozapadnjaka u Zagorju i Međimurju dosegnut će u rano popodne oko 55 km/h, a jugo će uz zapadne obale Istre, na Kvarneru i srednjem Jadranu u noći na utorak puhati na mahove od 65 do 100 kilometara na sat. Jutro će biti nešto svježije od današnjeg, najniže temperature na kopnu od 5 do 9, a na moru između 9 i 13 stupnjeva. S pomicanjem sata i kasnijim odlaskom na posao i u škole pomaknuli smo se taman dovoljno da ne moramo krenuti na posao i u škole baš tada kad je najhladnije.

A i magla će biti najgušća između 6 i 7 sati ujutro. Danju pretoplo za posljednje listopadske dane, u unutrašnjosti od 14 do 19, a u priobalju oko 20 Celzijevih stupnjeva. Ne treba posebno isticati da je ovakvo vrijeme biometeorološki nepovoljno, meteoropati bi mogli imati glavobolju, a kronični bolesnici pojačane tegobe.

Nova kiša u utorak

U utorak će se kiša s riječkog područja proširiti prema jugu, bit će snažna i obilna. Očekuje se 20 do 50 litara po kvadratnom metru, s tim da će ta količina većinom pasti u svega dva, tri sata pa su izgledne i bujice. Prijepodne će prolazno padati i u zapadnoj unutrašnjosti, a poslijepodne su pljuskovi izgledni u zapadnoj Slavoniji, no ovdje kiša neće biti tako obilna. Jugo će prolazno jenjati, ponegdje će s olujom na kopnu nakratko zapuhati sjeverac, a na moru tramontana. Na zapadu i sjevernom Jadranu bit će malo svježije, u Slavoniji i Dalmaciji još malo toplije nego u utorak.

Od srijede stabilno

U drugoj polovini tjedna većinom suho i malo toplije od uobičajenog za ovaj dio godine. Na kopnu će jutra biti maglovita uz temperature većinom od 6 do 10, a dani djelomice sunčani s maksimumima od 13 do 17 °C. Na moru pretežno sunčano, samo s visokim prozirnim oblacima, a dominirat će slaba do umjerena bura koja neće hladiti obalu, nego zadržavati temperaturu na ugodnih 20 Celzijevih stupnjeva. Sve u svemu, bez iznenađenja, osim ako iznenađenjem smatrate činjenicu da će na Sve svete biti relativno toplo.

Topli Svi sveti

Doduše, ne preko 20 °C, koliko smo već imali par puta u proteklih tridesetak godina, ali svakako više od odgovarajućeg prosjeka koji za Zagreb iznosi 13,6 °C, a za Split 18,8 stupnjeva. Inače, kao i planet i Europa i Hrvatska općenito, i Svi sveti nam se nekontrolirano griju. Podaci pokazuju da danas posjećujemo zagrebačka groblja na temperaturi koja je u prosjeku čak 4 stupnja viša nego prije 70 godina, a u Splitu se prvi dan studenoga u tom razdoblju zagrijao za oko 2 Celzijeva stupnja. Također, statistička šansa da na Sve svete imamo kišu je oko 60 posto. Ove godine kiša će nas ipak zaobići.

Pročitajte više