Šefica splitskog Zavoda za javno zdravstvo: U pomoć stižu nam stižu mladi liječnici

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

ŽELJKA Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, komentirala je za Dnevnik N1 epidemiološku situaciju u toj županiji.

"Situacija je zabrinjavajuća, brojke rastu, a mi smo do kraja prošlog tjedna imali 10 posto oboljelih u odnosu na broj testiranih, a sada je došlo do 26 posto... Koliko god se čini da stalno ponavljamo, sada je ponovno prilika da povedemo računa o svom zdravlju", rekla je Željka Karin.

Rekla je kako je prošli tjedan bilo 30, a danas 51 hospitalizirana osoba.

"Danas imamo šest oboljelih na respiratoru, a prošli tjedan imali smo samo jednog. Virus neće proći tek tako i sam od sebe, mi moramo povesti računa o tome da se spriječi širenje.

Imamo ogroman broj testiranja, mikrobiolozi se izlažu velikim naporima i rade danonoćno. Epidemiolozi rade bez prestanka da bi uhvatili sve kontakte. Nama idući tjedan stižu mladi liječnici koji će raditi pod nadzorom, što će nam olakšati posao i ubrzati sve", rekla je Željka Karin.

Iz Nacionalnog stožera kažu da mjere nisu bile jako stroge, no rastao je broj novooboljelih. "Mjere donose stručni ljudi na dnevnoj razini. Nadamo se da će one polučiti bolji uspjeh, no sve ide od pojedinca koji mora poštivati odluke.

Vrijeme sada nije kao što je bilo kada je počeo COVID-19, bili smo oprezniji, manje smo znali te smo više računa vodili o ponašanju", rekla je Karin.

Pročitajte više