KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Korona probila i u zabočku bolnicu, pacijente koji nisu životno ugroženi šalju doma

KORONAVIRUS se probio i u bolnicu u Zaboku. Kako neslužbeno doznajemo, pacijente koji nisu životno ugroženi iz zabočke bolnice šalju kućama.

Kućama se šalju i pacijenti pozitivni na koronavirus, koji nisu u životnoj opasnosti. Da stvar bude gora, kako neslužbeno doznajemo, za sve njih nema dovoljno sanitetskih vozila koja bi ih prevezla do domova, pa ih iz bolnice odvoze članovi njihovih obitelji, javlja N1.

U Hrvatskoj je danas, podsjetimo, najviše novozaraženih od početka epidemije - čak 2242 osobe pozitivne su u posljednja 24 sata. Preminulo je 16 ljudi, a 731 pacijent je na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 52 pacijenta.

Zdravstveni sustav ozbiljno je načet, mnogo je zdravstvenih radnika zaraženo virusom ili je u samoizolaciji, pa je danas ministar zdravstva Vili Beroš u pomoć pozvao i liječnike koji su u mirovini.

Zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije vezane uz bolest COVID-19, ministar je zamolio Hrvatsku liječničku komoru da Ministarstvu zdravstva dostavi podatke o liječnicima u mirovini koji su se voljni ponovno profesionalno angažirati za rad u zdravstvenim ustanovama za vrijeme epidemije, sukladno svojim specijalizacijama.

Ističe se kako broj hospitaliziranih bolesnika ubrzano raste, kao i broj zdravstvenih djelatnika koji su pozitivni na covid-19 i u samoizolaciji, zbog čega ne mogu sudjelovati u liječenju.

Krešimir Luetić iz Hrvatske liječničke komore kazao je u Dnevniku N1 televizije da se već danas, na ministrov poziv, javilo 15 liječnika.

"Očekujem da se, oni koji mogu, stave na raspolaganje", rekao je Luetić.

Pročitajte više