Epidemiolog iz Zarazne objasnio zašto Krapinsko-zagorska čeka rezultate 600 testova

Screenshot: HRT

O STANJU s koronavirusom u Dnevniku HRT-a govorio je Ivan Christian Kurolt, s Odjela za znanstvena istraživanja Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" koji je zadužen za testiranja.

"Umorni smo, meni je ovo osamdeseti sat ovaj tjedan. Inače ljude tražimo, javljamo se, uvodimo nove ljude u smjene da ih osposobimo, da svi zajedno možemo što bolje i što prije to odraditi. Reagensi nisu problem, potrošni materijali jesu, to se već pokazalo u prvom valu epidemije tijekom proljeća. Jako puno vremena se gubi na to da se opskrbimo potrošnim materijalom. Mi smo napravili velike narudžbe, ali isporuka se odgađala", rekao je.

Kazao je da bi, kada bi imali dovoljno potrošnog materijala, mogli i više testirati. Problem imaju s uređajima s kojima se testira. "Imamo alociranu količinu sa strane proizvođača, isti problem imaju i druge države, proizvođač alocira broj testova koji je po njegovim promišljanjima dovoljan, a da može opskrbiti tržište. Mi to, naravno, nadopunjavamo", rekao je.

Krapinsko-zagorska županija čeka rezultate za više od 600 uzoraka. 

"Istina je da čekaju više od 600 uzoraka, oni su nama poslali skoro 800 uzoraka. Mi primamo dnevno oko 1300 uzoraka, od toga je četvrtina iz Krapinsko-zagorske. Želim naglasiti da osim te županije mi obrađujemo uzorke iz još dvije županije, ukupno su tri županije na nama. Bolnica ima i svoje pacijente koji se tu moraju preferentno obrađivati, ali radimo na tome, obrađujemo i njih. Problem nije samo broj uzoraka nego i slanje i pakiranje", kazao je.

Je li virus opasniji?

"Imate jako velik broj zaraženih sada, je li to zato što su se opustili i ne pridržavaju se mjera ili je virus postao lakše prenosiv između ljudi, nažalost, ne znamo, ali sigurno nešto utječe na ovaj sve veći broj zaraženih", rekao je Ivan Christian Kurolt.

Pročitajte više