Jedan policijski sindikat pitao šefa drugog sindikata kolika mu je ukupna plaća

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

SINDIKAT policijskih službenika poslao je upit šefu Sindikata policije Hrvatske Dubravku Jagiću o tome kolika mu je plaća koju prima od MUP-a te kolika su mu primanja od Sindikata policije Hrvatske.

Iz Sindikata policijskih službenika traže očitovanje na Jagićevu izjavu iz medija kada je rekao da "nitko ne želi doći raditi u policiju zbog minimalnih plaća". 

U nastavku prenosimo njihov upit.

"Javno ste 15. 10. 2020. godine na RTL vijestima dali sljedeću izjavu 'Nitko ne želi doći u policiju, radi minimalnih plaća koje su oko 4.000,00 kuna, a mi generacija koja smo tu jel, ratna generacija, ako možemo tako nazvat', su na izlasku i želi čim prije otić'. Evo ja radim 25 godina policiji, MOJA PLAĆA JE 5.100,00 KUNA'.

"Iako ne radite policijski posao, plaćeni ste"

Javnosti, a i velikoj većini zaposlenika MUP-a, nije poznata činjenica da ste Vi policijski službenik odnosno zaposlenik MUP-a te da sukladno tome primate plaću od navedenog Ministarstva, iako ne radite policijski posao za koji ste plaćeni već svoje radno vrijeme provodite u sindikatu, a za koju ste u javnosti izjavili da je 5.100,00 kuna. Naime, kao sindikalni povjerenik tzv. „profesionalac“ sukladno Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike primate naknadu plaće za svoje radno mjesto u policiji, a koja je identična osnovnoj plaći policijskog službenika tj. plaći policijskog službenika koji radi samo uredovno radno vrijeme i uvećana je za godine radnog staža, policijsko zvanje i dodatak za vjernost poslodavcu. Kad smo već kod radnog staža izjavili ste da imate 25 godina radnog staža što je netočno jer ste zaposlenik MUP-a od 1991. godine pa time onda imate i 29 godina radnog staža, a ne kako ste naveli.

"Brojni upiti zbog izjave o plaći"

Zbog Vaše izjave o Vašoj plaći zaprimili smo brojne upite kako je moguće da imate tako malu plaću i govorite li istinu te su nas zaposlenici MUP-a tražili da Vam javno postavimo ovo pitanje. Nejasno je kako to da imate plaću 5.100,00 kn kada po formuli za izračun plaća policijskih službenika za identično radno mjesto u Gradu Zagrebu, gdje radite, i bez ikakvih poreznih olakšica plaća policijskog službenika s 29 godina radnog staža, policijskim zvanjem kojeg imate i 4% dodatka za uvećanje plaće zbog vjernosti poslodavcu iznosi oko 6.400,00 kn.

Isto tako zašto javnosti i svojim članovima javno ne kažete imate li i koliko mjesečno primanja od Sindikata policije Hrvatske odnosno koja su to primanja i u kojem iznosu te da li na ta primanja plaćate državi sva davanja i zašto Vaša primanja od Sindikata, kao i primanja Vaših glavnih sindikalnih povjerenika diljem Hrvatske nisu javna i transparentna?

Naime, obzirom da ste reprezentativan sindikat u državnoj službi i da u pregovorima s Vladom Republike Hrvatske zastupate interese svih zaposlenika u državnoj službi, bili oni članovi sindikata kojeg predstavljate, nekog drugog sindikata ili ne bili uopće članovi sindikata, i da time obavljate društveno koristan i javan rad u Vašem radu bi sve moralo biti javno i transparentno, pa tako i plaće odnosno primanja Vas i Vaših sindikalnih povjerenika. Smatramo da ste dužni govoriti istinu i da su Vaše izjave u javnosti itekako bitne i odraz su povjerenja i stvaranja pozivnog mišljenja o sindikatima, stoga Vam i postavljamo ove upite i molimo odgovore u interesu javnosti i svih onih koje zastupate u pregovorima s poslodavcem odnosno članovima Vlade Republike Hrvatske čije su plaće javne i transparentne.

"Nejasno na čemu temeljite izjavu da nitko ne želi u policiju"

Isto tako u reportaži ste izjavili da je plaća policajca oko 4.000,00 kuna, a u prijašnjim izjavama u medijima navodili ste da prelazi 5.000,00 kuna i to kada smo mi javno objavili prije godinu dana točne iznose osnovne plaće policajca u Gradu Zagrebu koja je iznosila 4.407,72 kuna, a nakon „silnih napora“ reprezentativnih sindikata u državnoj službi koji su zastupali interese policijskih službenika u pregovorima s poslodavcem o povećanju plaća policajaca osnovna plaća policajaca i dalje neće prijeći ministrov obećani iznos od 5.000,00 kuna, odnosno tek u siječnju 2021. godine iznosit će 4.880,41 kuna.

Naime, nejasno je i na čemu temeljite izjavu da nitko ne želi doći u policiju radi minimalnih plaća, jer onaj tko se odlučuje za policijski poziv ne gleda samo plaću i da je tako kandidata za ovo zanimanje ne bi ni imali i mnogi odavno ovaj posao ne bi radili.

Naime, javnosti radi, kada se pregovara o plaći razgovara se o iznosu osnovne plaće a to je plaća koju svaki zaposlenik prima bez dodataka na plaću, a ti dodaci su dodaci za prekovremeni rad, rad noću, subotom, nedjeljom i taj dodatak upravo služi tome da netko tko radi u dane i sate kada su svi kod kuće, spavaju, odmaraju i imaju slobodan vikend bude za to i adekvatno plaćen. Ne treba niti napominjati da ne rade svi policijski službenici tim načinom rada stoga prikazivati prosječnu plaću policijskog službenika i njim se služiti u pregovorima je neozbiljno i krajnje neprofesionalno, a kada to čini još sindikat odraz je koliko taj sindikat zapravo vodi brigu i zna kako se uopće računa plaća onoga koga zastupa.

"Povećanje plaća nije dovoljno"

Stoga smatramo da je jedina osoba koja je zaslužna za povećanje plaća policijskih službenika ministar i njegovi suradnici, koji su uvidjeli, nakon naših izračuna osnovne plaće policajca koju smo javno objavili prošle godine, da je plaća policajca ispod svakog prosjeka i da ju treba definitivno povećati što je i učinjeno. Smatramo i dalje da to povećanje nije dovoljno i da osnovna plaća policajca početnika ne može biti manja 6.000,00 kuna jer bi tako onda plaća s dodacima za specifične oblike rada (prekovremeni rad, rad noću, subotom, nedjeljom) konačno prešla 7.000,00 kuna i bila dostojna opasnom i stresnom poslu koju policijski službenici svakodnevno obavljaju.

Odgovor o Vašoj plaći koju primate od MUP-a molimo dajte javnosti i svim zaposlenicima MUP-a, kao i Vašim članovima, a osobito odgovor u pogledu Vaših primanja, kao i Vaših glavnih sindikalnih povjerenika diljem Hrvatske, od Sindikata policije Hrvatske jer im to dugujete s obzirom na to da Vas oni plaćaju i smatramo da bi bar njima taj podatak trebao biti dostupan u bilo kojem trenutku", piše u upitu koji potpisuje predsjednik Sindikata policijskih službenika Mario Puškarić.

Šef policijskog sindikata opsovao čovjeka na TV-u, drugi sindikat ga tužio načelniku

Prije nekoliko dana izbila je svađa između dva sindikata.

Sindikat policijskih službenika reagirao je nakon što je Dubravko Jagić, šef Sindikata policije Hrvatske, u izjavi novinarima koju je uživo prenosio HRT, nakon upita jednog muškarca: "Gdje su vam maske", odbrusio: "Evo tu su, tu su, evo vidiš ih, ajde jebi se."

Poslali su dopis načelniku PU zagrebačke Marku Rašiću u kojem traže odgovor na pitanje je li pokrenut disciplinski postupak protiv Jagića.

Pročitajte više