Danska premijerka poduprla Tihanovsku, rekla joj da je bila snažni vođa

Foto: EPA

DANSKA premijerka Mette Frederiksen ponovila je u subotu da njezina zemlja podupire bjeloruski oporbeni pokret, dan nakon sastanka s protjeranom oporbenom čelnicom Svetlanom Tihanovskom.

Demokratska prava nikada ne bismo smjeli uzimati zdravo za gotovo jer nam ta "prava jamče sudjelovanje na slobodnim izborima, kao i slobodu govora", napisala je Frederiksen u objavi na Facebooku.

"Narodni ustanak koji se posljednjih tjedana događa u Bjelorusiji zastrašujuć je podsjetnik da je pred nama još puno posla, a to se odnosi i na Europu", dodala je.

Danska podržala sankcije EU protiv Lukašenka

Istaknula je da je Danska poduprla sankcije EU donesene protiv autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji je odnio pobjedu na spornim predsjedničkim izborima u kolovozu, a blok je jasno kazao da oni nisu bili "slobodni ni pošteni".

Tihanovska je postala glavna oporbena kandidatkinja nakon što je njezin suprug, koji se namjeravao kandidirati, zatvoren uoči predsjedničkih izbora. Pristaše oporbe od tada svakog vikenda organiziraju masovne prosvjede u Minsku.

Bjeloruska je političarka nakon izbora pobjegla u Litvu te se od tada sastala s nekoliko čelnika EU, među kojima su bili Emmanuel Macron i Angela Merkel, lobirajući za potporu Zapada.

Danska premijerka podržala Tihanovsku i rekla joj da je bila "snažan i inspirativan vođa"

Frederiksen se s Tihanovskom sastala u svojem uredu u Kopenhagenu, rekavši joj da je bila "snažan i inspirativan vođa te da je morala puno žrtvovati za svoju domovinu".

Tijekom dvodnevnog posjeta Danskoj koji je završio u petak Tihanovska je dobila Nagradu za slobodu lista Politiken u vrijednosti od 100.000 kruna (16.000 dolara).

Sastala se i s danskim ministrom vanjskih poslova Jeppeom Kofodom.

Pročitajte više