Erdogan: Neka si Macron provjeri mentalno zdravlje kad govori takve stvari

Foto: EPA

TURSKI predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro je u subotu kritizirao stajalište svojeg francuskog kolege Emmanuela Macrona prema muslimanima, dovevši u pitanje njegovo mentalno zdravlje.

"Sve što se može reći o jednom šefu države koji tako postupa s milijunima pripadnika drugih vjerskih zajednica je da si prvo provjeri mentalno zdravlje", rekao je Erdogan u govoru koji je prenijela turska televizija.

Erdogan je prije dva tjedna ocijenio provokacijom Macronovu izjavu o "islamističkom separatizmu" i potrebi da se "strukturira islam" u Francuskoj.

Prijedlog zakona o borbi protiv "separatizama" u Francuskoj, koji cilja radikalni islam, trebao bi biti predstavljen početkom prosinca.

Cilj mu je jačanje laiciteta i konsolidacije republikanskih načela u Francuskoj, a obuhvaća nekoliko elemenata koji bi mogli izazvati napetosti s Turskom, kao što su pojačani nadzor nad financiranjem džamija i zabrana obrazovanja imama u inozemstvu.

Novi spor nadovezuje se na cijeli niz spornih pitanja u odnosu između Macrona i Erdogana, koji redovito ustaje u obranu muslimanskih manjina u svijetu.

Pročitajte više