U Varaždinskoj županiji 110 novozaraženih

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U PROTEKLA 24 sata u Varaždinskoj županiji registrirano je 110 novozaraženih koronavirusom, u bolnici je 39 pacijenata s težom kliničkom slikom, a među novozaraženima ima i zdravstvenih djelatnika, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Uključujući preventivna bolnička testiranja i testove na osobni zahtjev, testirano je ukupno 467 uzoraka. Od 176 uzoraka uzetih putem covid ambulante i Županijskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno od simptomatskih pacijenata, njih 88 bilo je pozitivno, dakle svaki drugi. Sedam novooboljelih od covida-19 je hospitalizirano.

Što se tiče izvora zaraze, u 60 slučaja se radi o bliskim kontaktima unutar obitelji ili radnog okruženja, a u 50 slučajeva je izvor zaraze nepoznat. U tjedan dana u Varaždinskoj županiji evidentiran je ukupno 451 novi slučaj zaraze, a za njih 226 izvor zaraze nije poznat.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 482

"Vjerojatnost da prilikom izlaska u grad naiđete na osobu koja je zaražena je svakim danom sve veća. Moguće je da je asimptomatska, da ima slabe simptome ili da će tek razviti simptome, ali je već sada jako infektivna, zbog toga je sada posebno važno izbjegavati bliske kontakte", poručili su iz varaždinskog županijskog Stožera.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 482, na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 39 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 37 na kisiku, a dvije osobe na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutno su 443 osobe.

Među novozaraženima su i četiri zdravstvena djelatnika pa su trenutno pozitivna ukupno 34 djelatnika varaždinske bolnice, a za njih više od 50 je već sada određena mjera samoizolacije, s time da je epidemiološka obrada još u tijeku.

Pozitivan je i djelatnik jednog doma za starije i nemoćne s 30-ak korisnika. Epidemiološka obrada je i ovdje još u tijeku te su uzeti brisevi svih djelatnika i korisnika i određena izolacija izloženih djelatnika i korisnika.

Pročitajte više