U Osječko-baranjskoj županiji 193 novopozitivna. To je najviše od početka epidemije

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U OSJEČKO-BARANJSKOJ županiji u posljednja 24 sata su 193 novopozitivna na koronavirus, najviše od početka pandemije, rekao je danas na konferenciji za novinare Petar Lagator, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite. 

U posljednja 24 sata testirano 469 osoba

U posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirano je ukupno 469 osoba.

"Od toga su 193 uzorka bila pozitivna, što je najveći broj na području županije od početka pandemije. Sve je veća rasprostranjenost virusa jer novozaraženi dolaze iz čak 38 naselja. Najviše novopozitivnih je s područja grada Osijeka, njih 93, od čega 84 iz Osijeka, šestero iz prigradskog naselja Tenja i troje iz prigradskog naselja Višnjevac", rekao je Lagator.

Sa šireg područja Đakova novopozitivnih je 20, s područja Belišća i Valpova po 11, a Ivanovac i Čepin imaju po devet oboljelih. Šest novopozitivnih osoba su iz Našica, četiri iz Dalja, po tri iz Donjeg Miholjca i Ernestinova, po dvije osobe su iz Aljmaša, Antunovca, Feričanaca, Forkuševaca i Vladislavaca. Beli Manastir, Bokšić Lug, Branjin Vrh, Donja Motičina, Đurđenovac, Ivanovci Gorjanski, Koška, Laslovo, Popovac, Satnica Đakovačka, Semeljci, Stipanovci, Uglješ i Viškovci imaju po jednu novopozitivnu osobu.

Na liječenju u KBC-u trenutno se nalaze 63 osobe

Na liječenju u KBC-u trenutno se nalaze 63 osobe koje su oboljele od covida-19, od kojih je deset na respiratoru. Deset oboljelih osoba s lakšim simptomima hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice.

"U osječkom Domu za starije i nemoćne broj pozitivnih povećan je za četvero, pa ih je sada ukupno devet, no svi su u dobrom stanju. Povećan je i broj zaraženih učenika i djelatnika u osnovnim i srednjim školama, novopozitivno je njih sedam, a 95 novih je u samoizolaciji. Stanje u KBC-u Osijek, prema informacijama koje imamo, ocjenjujemo stabilnim iako ima pozitivnih zdravstvenih djelatnika, no svi bolnički odjeli rade prema planu i programu", naglasio je Lagator.

Mjera samoizolacije određena je za 137 novih kontakata oboljelih osoba

Mjera samoizolacije određena je za 137 novih kontakata oboljelih osoba, pa se na području županije u samoizolaciji nalazi 3141 osoba, a od petka je određivanje mjere samoizolacije u ovlasti liječnika obiteljske medicine. Policija je u posljednja 24 sata obavila 120 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i svi provjeravani zatečeni su na prijavljenoj adresi.

Službenici Ravnateljstva civilne zaštite, Državnog inspektorata i policije obavili su 48 nadzora, najviše u noćim klubovima i ugostiteljskim objektima. Utvrdili su 34 nepravilnosti za koje su izrekli usmena i pismena upozorenja, ali i prekršajne mjere.

Stožer: Dio građana se ne ponaša primjereno aktualnoj epidemiološkoj situaciji

Lagator je izvijestio kako je na sjednici županijskog Stožera zaključeno kako se dio građana ne ponaša primjereno aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Stoga se pripremaju strože mjere za područje županije kojima će se pokušati zaustaviti širenje zaraze i zaštititi rizične ustanove i osobe, a time i sve građane.

"Prije svega one bi se odnosile na dodatno ograničavanje javnih i privatnih okupljanja građana, dodatno skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata, obvezno nošenje zaštitnih maski i na otvorenom prostoru na lokacijama gdje nije moguće držati propisanu distancu te uvođenje dodatnih mjera kod skrbi za starije osobe", rekao je načelnik županijskog Stožera CZ.

Pročitajte više