Peović: Nacionalizacija Facebooka je jedino racionalno rješenje

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/Facebook

KATARINA PEOVIĆ, saborska zastupnica Radničke fronte, objavila je na Facebooku status u kojem je navela da je "nacionalizacija Facebooka jedino racionalno rješenje".

"Nevjerojatno da je jedna kompanija ovoliko ojačala da usprkos neslaganju gotovo svih svojih korisnika ima takvu moć da djeluje prema vlastitom nahođenju. Nacionalizacija Facebooka je jedino racionalno rješenje", napisala je.

Izjava o uzimanju privatne štednje bogatima zbog koje se ispravila i rekla da se krivo izrazila

Nije prvi put da je zastupnica Radničke fronte izazvala reakcije svojim stavovima o ekonomiji. Izjava Katarine Peović o "preraspodjeli novca svih onih s ušteđevinom većom od 700 tisuća kuna u fond kojim bi se financirao izlazak iz krize" izazvala je dosta reakcija u javnosti. 

Gostujući u Indexovom studiju ljetos to je demantirala te kazala da se krivo izrazila.

"Tu sam mogla biti preciznija, slažem se. Možda nedostaje jedna rečenica. Nikad se nije govorilo o oduzimanju novca, nego o preraspodjeli. Preraspodjela je, znači, progresivno oporezivanje. To isto možete reći da znači sve ili ništa. Podsjetite se samo progresivnog oporezivanja u SAD-u za vrijeme Korejskog rata. Svašta se može upotrijebiti protiv ili za nas u tom kontekstu. Ja ionako nikada neću vidjeti te ljude koji imaju 700.000 kuna. 

Ono što je bilo važno reći je da imamo jako veliku akumulaciju štednje. To je poznat podatak koji navodi HNB kao problem. Stalno se govori o bogatašima koji će negdje investirati taj novac, ali se to ne događa. Imamo 1,7 najbogatijih u Hrvatskoj koji drže preko 40 posto štednje. Ta akumulirana štednja postoji u trenutku kad imamo 300.000 djece, čak i prije koronakrize, koja žive u siromaštvu. Neka od njih idu spavati gladna, nemaju vlastiti krevet... Jedna trećina ljudi u Hrvatskoj živi u opasnosti od siromaštva, imamo i umirovljenike koji žive u opasnosti od siromaštva...", kazala je Peović.

Osim toga, govorila je i o svojoj viziji demokratskog socijalizma i što bi to točno trebalo značiti za građane Hrvatske te o drugim temama kojima se bavi otkad je ušla u hrvatsku politiku.

Pročitajte više