Šostar: Brojke su zabrinjavajuće, očekujem da će još rasti

ZVONIMIR ŠOSTAR, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", gostovao je u RTL-u Danas te komentirao aktualnu situaciju s covidom u Hrvatskoj.

O broju novozaraženih

Šostar je istaknuo da je stanje zabrinjavajuće, da očekuje novi rast novozaraženih te da sada plaćamo danak nepridržavanju osnovnih mjera.

"U Hrvatskoj nismo najgori, imamo 418 zaraženih na 100.000 stanovnika, crne rekorde nažalost drže Krapinsko-zagorska i Međimurska županija. Prosjek Hrvatske je veći od 260, dosta županija je na 300 zaraženih na 100.000, ali brojke su zabrinjavajuće", rekao je Šostar pa nastavio:

"U odnosu na ostale europske metropole, nismo najgori, ali imamo još uvijek zabrinjavajuće brojke. Bojim se da će idućih dana još rasti. I više sam nego zabrinut, ali napravit ćemo sve da u sljedećih 10-15 dana suzbijemo epidemiju i smanjimo brojke."

O nepridržavanju mjera

Kaže da je razlog tome nepridržavanje osnovnih mjera.

"Plaćamo danak nepridržavanju osnovnih mjera - nošenja maske, održavanja fizičke distance, redovite higijene ruku. Da smo se toga držali, danas bismo normalnije živjeli i ne bismo bili ovoliko zabrinuti", rekao je Šostar. 

O strožim mjerama

Šostar kaže da zasad neće uvoditi strože mjere.

"Još vjerujemo u zdrav razum svih stanovnika Zagreba. Idemo s edukacijom, ne strogim mjerama. Postavili smo edukativne letke na sva ugostiteljska mjesta, šaljemo letke uz račune, poslali smo ih i na tržnice. Vjerujem da će Zagrepčani tako shvatiti ozbiljnost situacije te da se ne treba igrati s covidom", ustvrdio je Šostar. 

Pročitajte više