Tehničaru u Hitnoj u Zagrebu kolege prijetili: Smrdljivi Arape, istrijebit ćemo vas

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

USTAVNI sud je donio odluku da medicinskom tehničaru Mohamedu Salamehu iz Zagreba država mora isplatiti 17.600 kuna odštete jer mu je Općinski radni sud u Zagrebu u parnici pokrenutoj zbog rasne i vjerske diskriminacije koju je pretrpio na radnom mjestu povrijedio ustavno pravo na suđenje u razumnom roku.

Državi je odredio da Salamehu isplati naknadu u iznosu od 17.600 kuna.

Mohamed Salameh je 10. ožujka ove godine podnio ustavnu tužbu u kojoj je istaknuo povredu ustavnog prava na donošenje odluke u razumnom roku, zajamčenog člankom 29., stavkom 1. Ustava, u parničnom postupku na Općinskom sudu. 

Riječ je o tužbi koju je podnio 13. srpnja 2012. protiv poslodavca - Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba i, kao drugog tuženog, Grada Zagreba. Tražio je da mu se zaštiti dostojanstvo te da mu se isplati naknada štete zbog pretrpljenog uznemiravanja, kao i razlika plaće. 

Parnicu je pokrenuo zbog brutalnog uznemiravanja na poslu.

Brutalno uznemiravanje na poslu, primio tri prijeteće poruke, crtali mu vješala i krvavi nož

Naime, u radnom je ormariću u studenom i prosincu 2011. godine pronašao tri prijeteće poruke.

Sadržaji dviju poruka "Smrdljivi Arape, uzimaš našoj djeci kruh iz usta. Istrijebit ćemo vas sve. Nestani iz ove kuće ili ćeš požaliti" te "Smrdljivi Arape, nestani iz ove firme ili će te progutati noć" imali su i treći nastavak. Na jednom listu bila su nacrtana vješala, a na drugom krvavi nož, a ispod obje je slike pisalo "Biraj!", pisao je Jutarnji list.

Poruke su ga duboko uznemirile. Zatražio je od poslodavca da ga zaštiti od takvih poruka i osigura mu radne uvjete bez maltretiranja, no poslodavac očito to nije učinio jer je Salameh u prosincu 2011. protiv Hitne pomoći u Zagrebu podnio tužbu protiv diskriminacije. 

Međutim, pola godine od podizanja tužbe, u lipnju 2012., u svojem je radnom ormariću ponovo pronašao poruku: "Smrdljivi Arape, bliži ti se kraj", pa je u srpnju iste godine pokrenuo i drugi postupak protiv poslodavca.     

Salameha, koji u Hrvatskoj radi od 1997., a porijeklom je Jordanac, prijeteće su poruke uznemirile toliko da mu je pozlilo te su mu dijagnosticirani PTSP i depresija, a sve je to dokazao na sudu opsežnom medicinskom dokumentacijom. 

Jedan postupak okončan, drugi još traje

Prvi postupak za diskriminaciju, koji je pokrenuo u prosincu 2011., pravomoćno je okončan u veljači 2019. Sutkinja Općinskog radnog suda u Zagrebu Jasna Galešić presudila je da zagrebački Zavod za hitnu medicinu i Grad Zagreb nisu Mohameda Salameha zaštitili od diskriminacije, dosudila da mu plate odštetu od 50.000 kuna uvećanu za zatezne kamate, kao i razliku plaće koja mu je umanjena zbog bolovanja u iznosu od 136.699 kuna, također uvećanu za zatezne kamate, a poslodavac uz to mora platiti i 57.512 kuna sudskih troškova.

Druga parnica za diskriminaciju, koju je Salameh zbog ponovljenih prijetnji pokrenuo u srpnju 2012., još traje i zbog njezina je odugovlačenja Salameh početkom ove godine podigao ustavnu tužbu zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku. 

Odlukom Ustavnog suda određeno je da Općinski radni sud u Zagrebu mora donijeti presudu u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do sredine ožujka iduće godine. 

 

 

Pročitajte više