Vlada predložila novi zakon koji je potreban da bi SAD ukinuo vize

Foto: Borna Filic/PIXSELL

VLADA je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru, u jedno čitanje, uputila prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlade RH i vlade SAD-a o upućivanju zaštitnih pratitelja leta, koji je jedan od pravnih preduvjeta za pristupanje američkom programu izuzeća od viza.

"Sigurnosna suradnja Hrvatske i SAD-a iz dana u dan dobiva sve konkretniji i sadržajniji oblik. Nakon provedbenog dogovora MUP-a i Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a o suradnji u borbi protiv teških oblika kriminala, sklopljen je i memorandum o suradnji između MUP-a i Centra za terorizam u Washingtonu, a nakon toga je sastavljen i ispunjen opsežan upitnik za ulazak Hrvatske u program izuzeća od viza za putovanja hrvatskih državljana u SAD", istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Sastavni dio tih aktivnosti bio je i Memorandum o podacima o putnicima u zračnom prijevozu, koji je Hrvatska s Ministarstvom domovinske sigurnosti potpisala u utorak.

"Time su ostvarene pravne pretpostavke za tehničko povezivanje naših informacijskih sustava za razmjenu otisaka prstiju, a u tijeku je spajanje baza MUP-a i FBI-a", naveo je Božinović.

Postotak odbijenih viza ispod tri posto

Istaknuo je i da je u međuvremenu prvi put službeno "spušten postotak odbijenih zahtjeva hrvatskih državljana za američke vize ispod tri posto", odnosno iznosi točno 2,7 posto.

"Na tom tragu pokrećemo danas postupak ratifikacije sporazuma između dvije vlade o upućivanju zaštitnih pratitelja leta koji smo potpisali u lipnju", objasnio je Božinović.

Sporazumom se definiraju predmet i područje primjene, nadležna tijela za provedbu, operativni postupci, opće odgovornosti stranke pošiljateljice/primateljice, edukacija i tehnička pomoć, kao i pitanje troškova te rješavanje sporova.

Također, definira se i pojam zaštitnog pratitelja leta koji će putovati zbog sigurnosti zrakoplova, putnika i posade te obrane u borbi protiv terorizma i drugih sigurnosnih prijetnji.

Pročitajte više