U Karlovačkoj 71 novi slučaj. Šefica Stožera: Rješenje je jako jednostavno

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U KARLOVAČKOJ županiji danas je potvrđen 71 novi slučaj covida-19, umrla je jedna osoba, deveta žrtva te bolesti, a budući da je u posljednja dva tjedna oboljelo 396 ljudi, od početka pandemije 788, iz Stožera je upozoreno da su brojke granične za dosadašnje funkcioniranje sustava. 

Ističući kako dnevno izvješće tog Stožera nikad nije bilo gore, načelnica Stožera civilne zaštite Vesna Hajsan Dolinar je upozorila da će daljnji rast odvesti u "ozbiljne zdravstvene probleme i ujedno u zatvaranje mnogih radnih mjesta, što nitko ne želi".  

"Na dan se testira po 200 ljudi, i to je granica koja se može provesti, epidemiolozi ne stižu locirati oboljele po općinama i gradovima i došlo je vrijeme da se jače angažiraju lokalni stožeri jer rješenje je tako jednostavno i ujedno tako teško ostvarivo - u poštovanju epidemioloških mjera", rekla je u izjavi za Hinu Hajsan Dolinar i pozvala svaki grad i općinu, gdje je žarište covida, da predlože restriktivne mjere.

U bolnici 43 oboljela

Naime, jučer je Stožer raspravljao o stanju u županiji te je zaključio da u okolnostima kada npr. općine Lasinja, Ribnik i Saborsko nemaju nijedan slučaj zaraze nije u redu da se svima uvedu restriktivne mjere, ali ondje gdje problem postoji potrebne su restrikcije, i to, kako je rekla Hajsan Dolinar, odmah.

Možda, istaknula je načelnica, još nije kasno da se svi jako uozbiljimo u poštovanju osnovnih mjera (maske, higijena i distanca). "Ako to ne učinimo", dodala je, "morat će se zatvoriti kafići i mnoga radna mjesta".

U samoizolaciji je 479 osoba. 

U Općoj bolnici u Karlovcu na liječenju su 43 osobe oboljele od covida-19, jedna je na respiratoru, jedna otpuštena na kućno liječenje, devet je novoprimljenih, a jedna je osoba umrla.

U bolnici u Ogulinu, gdje je bilo 12 lakše oboljelih, šest je osoba ozdravilo i danas se vraćaju u Dom za starije i nemoćne u Vivodinu. Preraspodjelom prostora priprema se 50 bolničkih postelja za asimptomatske bolesnike ili za one s lakšim simptomima bolesti. To je nužno da bi se rasteretio Infektivni odjel karlovačke Opće bolnice.

Pročitajte više