Poljski sud odlučuje o gotovo totalnoj zabrani pobačaja

Foto: Epa

POLJSKI ustavni sud trebao bi donijeti odluku o planovima uvođenja gotovo potpune zabrane pobačaja.

Poljski zakoni glede abortusa već su među najstrožima u Europi, a ta procedura je u Poljskoj dopuštena samo u slučajevima silovanja ili incesta, ako je ugrožen život majke ili ako fetus ima ozbiljna oštećenja u razvoju.

Novi zakon ide za time da zabrani mogućnost prekida u trudnoće u slučaju fetalnih nedostataka.

Organizacije za ljudska prava pozvale su političare da ne prihvate takav zakon. Naime, gotovo svi pobačaji koji se izvode u Poljskoj rade se samo u slučajevima kada fetus ima ozbiljne smetnje u razvoju.

"98% legalnih pobačaja koji se izvode u Poljskoj radi se zbog malformacija fetusa"

Nacrt novog zakona prvi je put iznijela vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) još 2016., ali su vlasti morale povući prijedlog zbog masovnih uličnih prosvjeda.

Ranije ove godine stranka je ponovno podržala novi zakon o pobačaju, koji je potekao iz peticije na internetu. Većina sudaca također je iz stranke Pravo i pravda.

Poljska aktivistica za seksualno i reproduktivno pravo Antonina Lewandowska izjavila je za BBC da se argumenti protivnika novog zakona temelje na UN-ovim propisima koji zabranjuju mučenje.

"Nehumano je nekoga tjerati da provede trudnoću do kraja ako je plod oštećen. 98% legalnih pobačaja koji se izvode u Poljskoj radi se zbog malformacija fetusa", rekla je.

Tri međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, Amnesty International, Centar za reproduktivna prava i Human Rights Watch, izjavile su da će prije donošenja odluke na poljski ustavni sud poslati neovisne promatrače.

"Predstojeći postupci ustavnog suda odvijaju se u kontekstu opetovanih vladinih napada na ženska prava, kao i zakonskih i političkih promjena koje su potkopale neovisnost pravosuđa i vladavine zakona u Poljskoj", poručile su organizacije.

Pročitajte više