Božinović na sjednici vlade zaprijetio firmama sve većim brojem kazni

Screenshot: Vlada RH

DANAS je održana sjednica vlade.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković je govorio o epidemiji koronavirusa.

"Situacija je ozbiljna"

"Imamo još jedan rekordan dan s 1563 novozaražena i 13 preminulih, to dovoljno govori o ozbiljnosti situacije u Hrvatskoj, susjednim zemljama, Europi i diljem svijeta. Svi su vidjeli jutrošnje brojke i jasno je da je situacija ozbiljna. Potrebna je odgovornost svih nas prema sebi i drugima. Poštujmo mjere jer je to najbolji način da se zaustavi širenje zaraze i smanji opterećenje zdravstvenog sustava. Moramo pokazati mentalitetnu snagu i odgovornost prema bližnjima, ako to ne napravimo, imat ćemo sve veće i veće širenje epidemije", rekao je Plenković na početku sjednice vlade pa nastavio govoriti o mjerama pomoći gospodarstvu. 

Premijer se osvrnuo i na dodatne mjere za očuvanje radnih mjesta, najavivši da će se danas održati sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Podsjetio je na sve dosad poduzete mjere koje su omogućile zadržavanje radnih mjesta, niske stope nezaposlenosti i očuvanje likvidnosti poduzeća, istaknuvši da je u tu svrhu isplaćeno radnicima i poduzetnicima u privatnom sektoru 6,85 milijardi kuna. S dodatnih planiranih oko 300 do 350 milijuna kuna to će do kraja godine dosegnuti 7,5 milijardi kuna.

Podaci HZMO-a kažu da je krajem veljače bilo 1,542 milijuna osiguranika, a prošlog tjedna 1,545 milijuna. "Vidimo blago povećanje za 3210 osiguranika, što znači da su mjere koje smo poduzeli imale smisla i pokazale učinkovitost uz istodobno osiguravanje funkcioniranja državnih i javnih služi, mirovina i financiranje svih obaveza", ustvrdio je Plenković.

Najavio je za idući tjedan da će na vladu doći prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu i prijedlog proračuna za iduću godinu, o čemu će sabor raspravljati nakon blagdana Svih svetih.

"Ambicija je da rebalans i proračun budu izglasani tijekom studenoga", kazao je.

Beroš o "neprihvatljivom ponašanju pojedinaca"

Nakon Plenkovića govori ministar zdravstva Vili Beroš.

"Danas smo zabilježili 1563 slučaja zaraze. U bolnicama je 661 pacijent, radi se o zamjetnom povećanju broja hospitaliziranih. Unatoč velikom porastu broja oboljelih, nema velikih žarišta s velikim grupiranjima, nego se radi o većem broju mikrožarišta. Oboljeli se povezuju s obiteljskim okupljanjima, sportskim treninzima i natjecanjima, zborskim pjevanjem i slično", rekao je Beroš pa dodao: "Zatražili smo od svih bolnica da dnevno izvještavaju o značajnom broju oboljelih zdravstvenih i nezdravstvenih radnika. Pored rastućeg broja novozaraženih u Zagrebu, bolnički sustav se promptno prilagođava novonastalim okolnostima." 

"Iza nas je tjedan s najvećim brojem zaraženih i preminulih i zato ne možemo biti zadovoljni neprihvatljivim ponašanjem pojedinaca. To je opterećenje za epidemiologe, medicinske sestre i cijeli zdravstveni sustav. Očekujem primjerenu participaciju svih dionika zdravstvenog sustava", rekao je Beroš.

"Oko cijepljenja protiv gripe, planiranje i nabava cjepiva su provedeni još prije pojave koronavirusa. HZJZ je za ovu godinu nabavio 460.000 doza cjepiva i osigurao još dodatnih 130.000 doza. Treća isporuka cjepiva planirana je za prosinac. Cijepljenje je tek počelo i provest će se prije početka sezone gripe", rekao je Beroš.

Božinović: Izbjegnite sve kontakte koji nisu nužni

Nakon njega govorio je Davor Božinović, prvi čovjek Nacionalnog stožera civilne zaštite.

 Božinović je još jednom pozvao građane da izbjegnu sve kontakte koji nisu nužni, istaknuvši da će se samo uz pridržavanje epidemioloških mjera moći održati ekonomija, školstvo i druge djelatnosti.

"Naša je strategija otpočetka održavanje ekonomije, školstva i drugih djelatnosti, što je moguće samo uz pridržavanje epidemioloških mjera", poručio je Božinović na sjednici vlade. 

Kao razlog porasta broja zaraženih, hospitaliziranih i umrlih od covida-19 u Hrvatskoj proteklih dana Božinović je naveo nepridržavanje propisanih mjera, što doprinosi širenju virusa, te je pozvao građane da izbjegavaju sva druženja i sastajanja bez kojih se može, obiteljska slavlja i privatne proslave.

"To je najveći izraz zajedništva, solidarnosti i humanizma koje možemo pokazati u ovim vremenima", istaknuo je.

"Inspekcije se sve više fokusiraju na izricanje kazni"

U nadzoru nad provođenjem epidemioloških mjera inspekcije civilne zaštite sve se više fokusiraju na izricanje kazni tvrtkama koje nisu provele mjere sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Božinović je rekao i da su se putem Ministarstva turizma i sporta obratili krovnim sportskim organizacijama i nacionalnim sportskim savezima da upute jasne poruke organizatorima sportskih natjecanja ako se želi izbjeći nove odluke Stožera o nazočnosti gledatelja u zatvorenim i na otvorenim terenima.

S obzirom na pogoršanje situacije sa širenjem koronavirusa, Ravnateljstvo civilne zaštite priprema tercijarne izvanbolničke smještajne kapacitete za oboljele.

"Zasad su određene lokacije u pet gradova - u Zagrebu je to Arena, u Splitu Spaladium Arena, u Rijeci Dvorana mladosti, a određene su i četiri lokacije u Varaždinu te tri u Osijeku. Ukupni im je kapacitet 2360 kreveta koji se mogu staviti u funkciju u roku od 48 sati", rekao je Božinović.

Medved i Plenković o radikalizaciji

"Pokušaj trostrukog ubojstva s elementima terorizma ukazuje na to da je u dijelu društva došlo do radikalizacije. Svaka vrsta radikalizacije dovodi do nasilnog ekstremizma ili terorizma", rekao je ministar Tomo Medved.

"Ja sam prije nekoliko dana rekao da je granica prijeđena. Nije isto biti meta govora mržnje na internetu, u komentarima i kroz članke na internetu, i meni nije palo napamet da bilo koga od tih aktera tužim. To govorim radi medija i nakladnika jer smatram da je sloboda govora važnija od pravnih aktivnosti protiv onih koji šire mržnju. Međutim, kad poticanje na mržnju dovede do nasilnog ekstremizma i terorizma, onda je granica prijeđena. Mi nismo imali situaciju u društvu kakvu smo imali prije 10-ak dana. Jedno su anonimci ili potpisani na internetu, a drugo je napad pred zgradom vlade", rekao je Plenković nakon Medveda

"I zato nadležna tijela moraju prvo temeljito analizirati stanje i onda predložiti mjere da se to spriječi. Nismo mi otkrili govor mržnje u ponedjeljak, mi smo u ponedjeljak shvatili da je netko u stanju doći pred Banske dvore i pokušati ubiti hrvatskog policajca. I zato ćemo voditi tri paralelne aktivnosti - jedno je ovaj konkretan slučaj, drugo je instituconalna borba protiv radikalizacije, a treće je politička borba protiv onih koji ili to odobravaju ili nalaze razumijevanje ili onih koji to relativiziraju pa se kasnije ukrcavaju u vlak potencijalnih žrtava. I zato samo sustavan rad može biti jedini odgovor i rješenje", rekao je Plenković.

Pročitajte više