Tinejdžer koji je odrubio glavu profesoru u Parizu bio u kontaktu s džihadistom

Screenshot: Twitter/Al Ansar, ABC News

18-GODIŠNJI ubojica pariškog profesora Samuela Patyja bio je u kontaktu s džihadistom u Siriji, objavila je agencija France Presse pozivajući se na izvor blizak istrazi. 

Podsjetimo, 47-godišnji profesor povijesti i geografije Samuel Paty brutalno je smaknut u Parizu jer je svojim učenicima prilikom predavanja o slobodi govora pokazao karikature Muhameda, kojeg muslimani smatraju prorokom.

>> Terorist je objavio sliku odrubljene glave učitelja: Smaknuo sam psa iz pakla

Patyja je ubio Abdulah Anzorov, 18-godišnji azilant čečenskog porijekla, rođen u Moskvi.

Izvor blizak istrazi danas je potvrdio da je Anzorov bio u kontaktu s džihadistom u Siriji koji je govorio ruski, javlja AFP.

Kako je za medije otkrio francuski antiteroristički tužitelj Jean-Francois Ricard, Anzorov je došao u Francusku 2008. kao šestogodišnjak, gdje je dobio izbjeglički status s obitelji. 

Dobio azil u Francuskoj, polusestra mu se pridružila Islamskoj državi

U ožujku ove godine Anzorovu je odobreno produljenje azila, odnosno dozvole za boravak do 2030. Prije ovog napada nije bio poznat obavještajnim službama, ali znakovito je da je njegova polusestra još 2014. pobjegla u Siriju, gdje se, kako je priopćio Ricard, pridružila tada proglašenom kalifatu Islamske države u Iraku i Siriji. Francuski tužitelj nije otkrio što se dogodilo s njom ni gdje je sada.

Što se Anzorova tiče, na njegovom mobitelu pronađena je poruka kojom preuzima odgovornost za ovu gnjusnu egzekuciju, zajedno s fotografijom odrubljene glave žrtve. Anzorov je tu poruku, zajedno s fotografijom, objavio i na Twitteru, na svom profilu pod imenom Al Ansar, što je termin iz Kurana za prijatelje i pomagače proroka Muhameda.

"Smaknuo sam jednog od pasa iz pakla koji su se usudili ponižavati Muhameda", napisao je čečenski terorist uz jezivu fotografiju, nekoliko minuta nakon ubojstva, prenosi Associated Press.

Pročitajte više