VIDEO Zagreb o 705 slučajeva: Situacija je vrlo ozbiljna, nema više presica svaki dan

Foto: Robert Anić/PIXSELL

U ZAGREBU je danas 705 novozaraženih. Potvrdio je to ravnatelj Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar jutros za Index. To je daleko najveća brojka u Zagrebu dosad.

Šostar je poslao poruku građanima. "Maksimalno se trebamo uozbiljiti i držati svih mjera. Nosite maske, držite distancu i higijenu. Ako se ne budemo držali mjera, situacija će biti još gora", rekao je za Index Šostar.

Detaljnije informacije o stanju u Zagrebu objavljene su na konferenciji za medije.

 

"Nije dobro. Izrazito je važno držati se mjera. Pozivamo sugrađane da se u skladu s tim ponašamo", poručio je Jeleč na početku.

"U Štamparu je 1935 testiranih, 705 novih slučajeva, 988 osoba poslano je u samoizolaciju. Još 52 epidemiološke obrade su u tijeku. Sinoć smo zaprimili još podataka o osobama koje su testirane 19. i 20. listopada. Situacija je vrlo ozbiljna i trebalo bi razmatrati promjenu strategija oko praćenja", rekla je doktorica Šikić.

"I dalje su glavni uzroci zaraze kontakti s pozitivnim osobama te obiteljska okupljanja, ali za velik broj i ne znamo kako su se zarazili, lokalna transmisija je velika i moramo poštivati mjere."

Organizirat će se još jedno mjesto testiranja u Novom Zagrebu.

"Mi smo jučer testirali gotovo 2000 uzoraka, treba osigurati povećane kapacitete u cijeloj Republici Hrvatskoj", dodala je Šikić.

O zarazi u domovima

"20 je u gradskim domovima, jedan u privatnim. Ukupan broj je 26 i oni su iz dva gradska doma. Od 26 osam ih je na bolničkom liječenju, zasad su stabilno, a 18 ih je asimptomatsko. 47 korisnika je u samoizolaciji, imamo trenutno 19 pozitivnih djelatnika i 46 djelatnika u samoizolaciji kojima je osnivač Grad Zagreb."

O brojkama

"Mi smo u Gradu Zagrebu dobili podatke i iz drugih bolnica, to je 705 novih u Gradu Zagrebu. Nisu svi epidemiološki obrađeni. To je problem."

O Areni

"Svi objekti Grada Zagreba mogu se svakog trenutka spremiti za potrebe zaraženih. Još nije mobilizirana, to je u ingerenciji Ministarstva. Ali spremna je bude li potrebe u vrlo kratkom roku. Nadamo se da neće trebati, ako se budemo pridržavali mjera, neće nam trebati."

Neobrađeni su uzorci od 19. 10. Što s tim?

"Brojevi su ogromni, onog časa kad mi dobijemo podatak o pozitivnoj osobi, pristupa se obradi. Mi smo internom raspodjelom sve djelatnike stavili u funkciju praćenja pozitivnih. Nije isto obrađivati 300 dnevno i 30. Apel ljudima je da, dok čekaju nalaz ili da im se javi epidemiolog, poštuju mjere izolacije i da se udalje od ukućana. I da ne idu na posao."

Nema više presica svaki dan

Bandićeva zamjenica javila je da će presice od idućeg tjedna biti ponedjeljkom i petkom. "Ponedjeljkom da izvijestimo o vikendu, petkom da izvijestimo o tjednu", rekla je.

Uskoro opširnije

Pročitajte više