NASA u ponedjeljak objavljuje novo uzbudljivo otkriće o Mjesecu

Ilustracija: NASA

NASA je najavila kako će u ponedjeljak objaviti uzbudljivo novo otkriće o Mjesecu.

Svemirska agencija nije otkrila puno detalja, ali je rekla da se radi o "vezi između Mjeseca i daljnjeg istraživanja svemira" te navela kako je do novih spoznaja došla putem SOFIA-e (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy).

SOFIA je modificirani Boeing 747 koji može letjeti iznad 99 posto vodene pare atmosfere, piše Independent. Ima ugrađen teleskop, a s obzirom na to da mu atmosfera ne zaklanja vidik, ima i prekrasan pogled na Mjesec i druga svemirska tijela. Instrumenti teleskopa registriraju infracrvenu svjetlost, što znači da mogu "uočiti pojavu koju je nemoguće vidjeti vidljivom svjetlošću", navodi NASA.

Baza za buduće misije na Mars

Iako SOFIA provodi veći dio svog vremena gledajući duboko u svemir, odnosno u udaljene planetarne sustave i zvijezde, ona služi i za istraživanje objekata u našem Sunčevom sustavu. Primjerice, 2016. godine je prvi put u 40 godina otkrila atome kisika u atmosferi Marsa.

NASA se tijekom najave osvrnula i na program Artemis, u sklopu kojeg bi 2024. godine trebala poslati prvu ženu (i još jednog muškog astronauta) na Mjesec, s nadom da će uskoro naš prirodni satelit koristiti kao bazu za slanje misija na Mars. Dvoje astronauta trebali bi biti prvi ljudi koji će kročiti na Mjesec od 1972. godine.

Američka svemirska agencija objavit će nova otkrića o Mjesecu u ponedjeljak, 26. listopada, u 18 sati.

Pročitajte više