Za pet dana stiže velika promjena zbog HD signala, ovo trebate znati

Foto: Duško Marušić/Pixsell

ZA PET dana počinje prelazak s postojećeg DVB-T na novi DVB-T2 sustav odašiljanja.

Od 27. listopada do 12. studenog planira se pokriti više od 97 posto stanovništva Hrvatske televizijskim signalom u HD rezoluciji i novom sustavu, tako da će do tada građani trebati provjeriti podržava li njihov prijemnik taj sustav. Ako ne podržava, trebat će nabaviti ili nove televizore za prijem programa ili kupiti Set Top Box i spojiti ga na postojeći TV prijamnik.

"Svi stanovnici Republike Hrvatske moći će nastaviti pratiti televizijske programe putem postojeće opreme koju trenutačno koriste najmanje do novog datuma prelaska. Prelazak će započeti 27. listopada 2020. i trajat će do 12. studenoga 2020., a odvijat će se po digitalnim regijama. Raspored prelaska po digitalnim regijama kao i sve ostale informacije mogu se pročitati na poveznici.

Podsjećamo, u Republici Hrvatskoj je u tijeku prelazak s DVB-T sustava sa standardom kodiranja MPEG-2 na napredniji DVB-T2 sustav odašiljanja, uz napredniji standard kodiranja H.265/HEVC. Gledatelji zemaljske televizije u ovom trenutku do konačnog prelaska mogu pratiti postojeće televizijske programe na oba standarda, zavisno od prijamnika koje koriste (DVB-T ili DVB-T2)", objavio je HAKOM.

Prelazak na novi signal odgođen zbog korone

Podsjetimo, prelazak na novi sustav odgođen je zbog epidemije koronavirusa. Trebao se dogoditi u srpnju.

Iz Odašiljača i veza napominju kako svi građani trebaju provjeriti jesu li njihovi prijemnici kompatibilni s DVB-T2 i HEVC standardom (na prijemniku bi se trebala nalaziti oznaka DVB-T2). Prijemnici koji su kupljeni u posljednje tri godine uglavnom su kompatibilni.

"Osim bolje slike u HD rezoluciji i signal će u novom sustavu biti jači i kvalitetniji i pokrit će više stanovništva. Također će se izjednačiti kvaliteta pokrivanja 3. i 4. HRT-ovog programa, kao i programa RTL 2 te Doma TV iz sadašnjeg multipleksa B s pokrivanjem kao što imaju primarni kanali HRT 1, HRT 2, RTL i Nova TV, jer će svi biti u jednom multipleksu - novom M1", poručuju iz OiV-a.

Zbog tih promjena građani će do 27. listopada trebati televizore koji mogu primati DVB-T2/HEVC signal, a mogu kupiti i Set Top Box i spojiti ga na postojeći TV prijamnik ili kupiti novi televizor s ugrađenim DVB-T2 biračem kanala i HEVC videodekoderom. Takvi prijamnici već su nekoliko godina u prodaji i sve češće su zastupljeni, osobito nakon objave HAKOM-ove preporuke iz 2017. godine.

"Savjetujemo građanima da kod kupnje obavezno obrate pažnju da uređaji imaju mogućnost prijema DVB-T2 signala s h.265/HEVC standardom kodiranja koji su već u trgovinama, no još uvijek ima i onih koji to nemaju i češće su na akcijama. O tome treba uputiti i trgovce jer su oni ti koji najčešće pomažu građanima odabrati pravi uređaj", naglašavaju iz OiV-a.

Pročitajte više