FOTO NASA prikupila uzorke s dalekog asteroida, pogledajte kako je to izgledalo

Foto: NASA

NOVE fotografije snimljene sa sonde Osiris-Rex prikazuju povijesno spuštanje NASA-e na asteroid Bennu, koji je udaljen od Zemlje 330 milijuna kilometara, pri čemu je letjelica prikupila uzorak koji će biti dostavljen na Zemlju 2023. godine.

Na snimkama koje su povezane kako bi se prikazao trenutak kada sonda dodiruje površinu asteroida, vidimo kako robotska ruka svemirske letjelice drobi porozne stijene na površini. Sonda je na asteroidu provela pet sekundi kako bi prikupila materijal.

Potrebno 60 grama s površine

Mada preliminarni podaci pokazuju da se misija prikupljanja uzoraka odvijala po planu, stručnjacima iz NASA-e trebat će otprilike tjedan kako bi utvrdili koliko je točno prikupljeno materijala, piše CNN.

Kako bi se uzorak s asteroida mogao kvalitetno analizirati, potrebno je najmanje oko 60 grama, ali kapsula sonde može primiti i do 2 kilograma materijala s površine.

Sonda Osiris-Rex lansirana je prije četiri godine, a u utorak je uspješno dotaknula Bennu kako bi sakupila uzorak s površine. Cijela operacija je trajala 16 sekundi i zahtijevala je visoku preciznost.

"Večeras smo pisali povijest"

"Sve je prošlo savršeno. Večeras smo pisali povijest", kazao je nekoliko minuta nakon kontakta voditelj misije Dante Lauretta.

Prošle je godine Japan uspio sa svojom sondom Hayabusa2 prikupiti malu količinu prašine s jednog drugog asteroida, Ryugua. Japanska letjelica je na putu prema Zemlji te bi trebala donijeti uzorak u prosincu.

S Osiris-Rexom NASA želi prikupiti više fragmenata, najmanje 60 grama, za koje se nada da će otkriti izvorne sastojke Sunčevog sustava.

Pročitajte više