Rezultati istrage: U australskim domovima za starije oko 50 seksualnih napada tjedno

Foto: Epa

AUSTRALSKE vlasti provele su nacionalnu istragu koja je utvrdila da se u domovima za starije u zemlji zbiva oko 50 slučajeva seksualnih napada tjedno.

Kraljevsko povjerenstvo za kvalitetu i sigurnost njege starijih osoba je danas priopćilo da je u domovima tijekom 2018. i 2019. godine bilo oko 2520 seksualnih napada, prenosi BBC.

"Ovo je nacionalna sramota", rekao je istražitelj Peter Rozen QC.

"Koliko god da su ove brojke uznemirujuće, skoro je još gore saznanje o nemaru nadležnog australskog odjela koji zaprima ta izvješća, a koji nije proveo pravovremenu istragu“, kazao je i dodao kako vjeruje da "nezakoniti postupci seksualne prirode" pogađaju 13-18% starijih štićenika domova.

"To je neprihvatljivo"

"Mnogi građani za svoje starije ili ranjive osiguravaju smještaj u domovima jer smatraju da će tamo biti sigurniji i primiti svu potrebnu njegu. Stoga je neprihvatljivo da su štićenici staračkih domova zapravo u većem riziku od seksualnih napada nego one starije osobe koje su ostale živjeti s ukućanima", rekao je Rozen.

Istražitelji su utvrdili da se u periodu od godine dana u australskim domovima za starije dogodilo više od 32.000 fizičkih ili emocionalnih napada.

Kraljevsko povjerenstvo, australski najviši oblik istrage, osnovano je 2018. godine nakon niza skandala u državnim domovima. Iako je većina štićenika domova starije životne dobi, u njima se nalaze i mlađi ljudi u dobi od 20 godina.

Na saslušanju su se pojavili djelatnici, rođaci i štićenici - uključujući jednog u dobi od 105 godina, kako bi svjedočili o traumatičnim iskustvima.

Pročitajte više