Britanija zabranjuje ulazak građanima EU koji su osuđeni na više od godine zatvora

Foto: https://ukandeu.ac.uk/

VELIKA Britanija je najavila da će od siječnja uvesti nova pravila kojima će zabraniti ulazak ljudima iz Europske unije s kaznenom dosjeom, što znači da će se s njima postupati jednako kao i s ljudima iz ostatka svijeta.

Ovlasti će stupiti na snagu 1. siječnja, kada prestane neformalno članstvo Britanije u EU i ona se više ne bude morala pridržavati pravila EU o slobodnom kretanju.

"Predugo su nas pravila EU prisiljavala da na svoje ulice puštamo opasne strane kriminalce koji zlouporabljuju naše vrijednosti i prijete našem načinu života", rekla je ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

"Velika Britanija bit će sigurnija zahvaljujući čvršćoj i poštenijoj graničnoj kontroli, gdje će strani kriminalci, bez obzira na nacionalnost, biti podvrgnuti istom kriminalističkom pravilu."

Izmjene, koje će biti usvojene pred parlamentom u četvrtak, zabranit će ulazak u Britaniju osobama koje su osuđene na najmanje godinu dana zatvora. Onima s kraćim kaznama ulazak bi mogao biti zabranjen ovisno o njihovim slučajevima, a ulazak u Britaniju može se pod određenim okolnostima odbiti čak i osobama koje nisu osuđene zatvorskom kaznom.

Kontrola imigracije bila je jedan od ključnih čimbenika zbog kojih su Britanci 2016. glasali za napuštanje EU.

Pročitajte više