Wall Street blago pao, u fokusu pregovori u Washingtonu

Foto: EPA

NA WALL STREETU su cijene dionica blago pale, nakon nesigurnog trgovanja, dok se u Washingtonu vode pregovori o novim poticajnim gospodarskim mjerama.

Dow Jones oslabio je 97 bodova ili 0,35 posto, na 28.210 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,22 posto, na 3.435 bodova, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 11.484 boda.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa u njih devet cijene su dionica jučer pale, a najviše u energetskom. Sektor komunikacijskih usluga zabilježio je, pak, najveći rast.

U fokusu ulagača i dalje su pregovori između Bijele kuće i Kongresa o novim mjerama za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronakrize. A pitanje je kolika će biti vrijednost poticaja i hoće li se dogovor postići prije predsjedničkih izbora početkom studenoga.

Iz Bijele kuće jučer je poručeno da i dalje postoje razlike u stajalištima između vlade i demokrata iz Zastupničkog doma, ali da je predsjednik Donald Trump spreman i dalje raditi na dogovoru.

Ministar financija Steven Mnuchin i Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, poručili su da je dogovor moguć, unatoč protivljenju republikanaca u Senatu, no Pelosy je kazala i da dogovor možda neće biti postignut prije predsjedničkih izbora.

Pregovori se nastavljaju u četvrtak.

"Dokle god će pred tržištem mahati mrkvom i poručivati da je dogovor još uvijek moguć, investitori će biti optimistični. Mnogi se nadaju dogovoru u četvrtak pa se nestrpljivo čeka sutrašnji nastavak pregovora", kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

Posljednjih su dana u fokusu ulagača i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Od 84 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješće, njih 86 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

No, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su znatno manje nego lani u trećem tromjesečju.

Ulagači su na oprezu i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden, ali i zbog daljnjeg brzog širenja koronavirusa u nekim dijelovima SAD-a.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,91 posto, na 5.776 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,41 posto, na 12.557 bodova, a pariški CAC 1,53 posto, na 4.853 boda.

Pročitajte više