Marić: Rebalansom proračuna planiramo do novca za veledrogerije

ZDRAVKO MARIĆ, ministar financija, gostovao je u Dnevniku HRT-a gdje je komentirao dug veledrogerija, hrvatski BDP i gospodarske mjere. 

U kontekstu duga veledrogerija spominjao je 300 milijuna kuna.

Tristo milijuna kuna iz rebalansa

"Da ćemo probati doći do nešto malo većega, nešto barem da koliko-toliko ove iduće dane zatvorimo, olakšamo tu situaciju, to je iznos od nekih 300 milijuna kuna do samog rebalansa, a u rebalansu računamo na jedan veći, izdašniji iznos", kazao je Marić pa nastavio:

"U rebalansu će biti nešto izdašniji iznos kada cijelu priču na neki način zatvorimo. Rebalans bi trebao biti sljedeći tjedan na sjednici vlade, nakon toga u Hrvatskom saboru izglasavanje, tu smo već na kraju prve polovice studenog", rekao je Marić.

Marić je istaknuo da 300 milijuna barem koliko-toliko treba ublažiti efekte.

"Dug prema veledrogerijama je gotovo 5 milijardi kuna, a dug ukupnog zdravstva je preko 10 milijardi. Ne bježimo od toga da hoćemo i moramo podmiriti. Treba prevenirati i spriječiti da nove obveze nastaju", rekao je Marić. 

O dugu i problematici lijekova

Marić kaže da se iz duga prema drogerijama vidi problematika lijekova i sanitetskog materijala.

"Iz tih brojki vidimo da je dug prema drogerijama te da općenito problematika lijekova i sanitetskog materijala nije jedina. Treba napraviti temeljitu reformu zdravstvenog sustava", istaknuo je Marić.

Istaknuo je da duboko vjeruje da neće doći do obustave, odnosno nestašice lijekova.

"Unatoč svim izazovima kojima smo izloženi da će zdravstveni sustav izdržati sve napore. U zdravstvenom sustavu nedostaje financijska održivost i tu će trebati staviti sve karte na stol", kazao je.

O rebalansu proračuna

Marić se dotaknuo i rebalansa proračuna.

"On podrazumijeva sve što je bilo u rebalansu i u petom mjesecu. Sva sredstva i mogućnosti koje imamo usmjerit ćemo u očuvanje radnih mjesta. Do sada smo platili 7 milijardi kuna potpore i očuvanju radnih mjesta. Puno je otišlo i na otpise poreznih davanja, tako i za zdravstveni sustav i na tom tragu će biti i ovaj rebalans", ustvrdio je.

Pročitajte više