Obama će umjesto Bidena nastupiti na jednom od posljednjih predizbornih skupova

Foto: EPA

BIVŠI američki predsjednik Barack Obama će se prvi put pojaviti na skupu kampanje demokratskog kandidata Joea Bidena, koji je u tijesnoj utrci s aktualnim predsjednikom Donaldom Trumpom u ključnim državama, trinaest dana prije izbora.

Obama, kojemu je Biden bio potpredsjednik u dva mandata, na vanjskom događaju u Philadelphiji pozvat će birače da ranije glasuju za Bidena i druge demokratske kandidate. Sam Biden se neće pojaviti na tom skupu.

Amerikanci ove godine ruše rekorde u ranijem glasanju. Uoči izbora 3. studenoga već je glasalo 40 milijuna ljudi, zabrinuti zbog koronavirusa, ali i oko toga hoće li njihovi glasački listići stići na vrijeme. Taj broj predstavlja oko 29 posto prognozirane konačne izlaznosti.

Trump će u srijedu imati skup u Sjevernoj Karolini, još jednoj saveznoj državi ključnoj za konačnog pobjednika izbora, u kojoj ankete također prognoziraju izjednačen rezultat. 

Trump smanjio zaostatak u Bidenovoj rodnoj saveznoj državi

Rijetko pojavljivanje Obame, još uvijek jedne od najvećih zvijezda demokrata četiri godine nakon napuštanja Bijele kuće, događa se u ključnom trenutku kampanje, dan prije druge, konačne debate na kojoj će se u četvrtak sučeliti Biden i Trump.

Šefica Bidenove kampanje Jen O'Malley Dillon je upozorila demokratski tabor da će u 17 država borba biti izjednačenija nego što se vjeruje i što ankete prognoziraju.

Biden vjeruje kako mora pobijediti u Pennsylvaniji, državi u kojoj je rođen, a u kojoj su demokrati s malom razlikom izgubili 2016. u borbi s Trumpom. Biden je tu saveznu državu posjetio više no ikoju drugu.

Anketa Reutersa i Ipsosa objavljena u ponedjeljak pokazala je da je Trump smanjio svoj zaostatak u Pennsylvaniji te ima 45 posto u odnosu na Bidenovih 49. 

"Ako pobijedimo u Pennsylvaniji, pobijedit ćemo cijelu stvar", rekao je republikanac u utorak u Erieu koji se nalazi na sjeverozapadu te savezne države.

Pročitajte više