Direktor HUP-a: Kako se dug od 5 milijardi kuna može ignorirati? To je ogroman novac

DAMIR ZORIĆ, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), komentirao je gostujući na N1 televiziji dug države prema veledrogerijama.

Zorić je rekao da se nada i vjeruje da će se taj dug riješiti. 

"Ne padaju ti lijekovi s neba, oni se negdje proizvode"

"Dug postoji i ne može se poništiti. Taj dug u ovom času iznosi 5 milijardi kuna. Mi smo puno ranije upozoravali na to. Veledrogerije su rekle da imaju svoju granicu jer i one također nekome nešto moraju platiti", kaže Zorić. 

Smatra da se u slučaju potraživanja dugovanja ne radi o nikakvoj ucjeni, već o vjerovničko-dužničkom odnosu. 

"Ne padaju ti lijekovi s neba, oni se negdje proizvode. Ako mi sada svjedočimo da se u državi opet otvara proces naplata, nije mi jasno kako se može ignorirati dug od 5 milijardi kuna, to je ogroman novac. Veledrogerije su pristale da rokovi plaćanja budu produženi", rekao je Zorić. 

"Zdravstveni sustav je očito financijski neodrživ"

Zorić smatra da zdravstveni sustav očito živi u neodrživom financijskom sustavu.

"Sustav koji je stalno u nekom pretkolabirajućem stanju, a da se ništa nije poduzelo da se provede neka temeljita reforma. Ovo nije jedini dug koji postoji u hrvatskom zdravstvu. Meni nije jasno kako se može uopće funkcionirati u sustavu koji može proizvesti toliko dugovanja u toliko kratkom vremenu? Ovdje imamo probijanje od 20, 30 ili više posto", kaže u zaključku.

Pročitajte više