Berlinski muzeji napadnuti. Njemački QAnonovac: "Tu se nalazi prijestolje sotone"

Foto: EPA

NAJMANJE 70 artefakata pošpricano je tekućinom na bazi ulja na čuvenom berlinskom Otoku Muzeja. 

Na Otoku Muzeja, lokaciji koja je na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine, nalazi se pet čuvenih muzeja. Incident se dogodio 3. listopada, na obljetnicu reunifikacije Njemačke. 

Uljna tekućina kojom su pošpricani deseci artefakata u tri muzeja (Pergamski muzej, Neues Museum i Alte Nationalgalerie) napravila je štetu i ostavila vidljive tragove, piše BBC.

A u izvještajima njemačkih medija navodi se da su u incident bili uključeni sljedbenici bizarnih desničarskih teorija zavjera koje se u posljednje vrijeme ubrzano šire i Njemačkom, paralelno s poricanjem pandemije koronavirusa i dezinformacijama o njoj. 

Poznati njemački QAnonovac: To je prijestolje sotone, Merkel žrtvuje ljude na njemu

Prema teoriji koju napadači navodno zagovaraju, Pergamski muzej je centar "globalne sotonističke scene" zbog rekonstrukcije drevnog grčkog Pergamskog oltara.

Naravno, ova ničim dokazana tvrdnja dio je šire teorije zavjere zvane QAnon, čiji sljedbenici vjeruju da svijetom vlada tajni sotonističko-pedofilski kult koji žrtvuje djecu i pije njihovu krv kako bi se pomladio, a svijet od tog povampirenog kulta spašava nitko drugi nego američki predsjednik Donald Trump. Posebno je zanimljivo što je Trump u nedavnom televizijskom nastupu odbio osuditi QAnon, tvrdeći da se oni zaista bore protiv pedofilije.

>>Najluđa teorija zavjera dosad smišljena: Što je točno QAnon?

S druge strane, Facebook je nedavno najavio da sa svih svojih platformi uklanja profile i sadržaje povezane s QAnonom, na koji je nedavno upozorio i FBI kao teoriju koja "pogoni domaće teroriste".

>>Trump u sučeljavanju s Bidenom o QAnonu: "Oni se bore protiv pedofilije"

Jedan od glavnih proponenata QAnona u Njemačkoj, poznati veganski chef Attila Hildman, tako je u kolovozu i rujnu na društvenoj mreži Telegram tvrdio - bez ikakvih dokaza, naravno - kako je rekonstrukcija Pergamskog oltara u istoimenomm muzeju ustvari "prijestolje sotone" na kojem njemačka kancelarka Angela Merkel vrši "žrtvovanje ljudi".

"Činjenica! To je prijestolje Baala (sotone)", ponovio je Hildmann svoju optužbu i u utorak na Telegramu, uz poveznicu na članak  s portala radija Deutschlandfunk o napadima i teoriji zavjere koja ih je inspirirala. 

Što znamo o incidentu?

Berlinska krimpolicija je detalje o incidentu objavila tek jučer, punih 17 dana nakon što je najmanje jedan nepoznati počinitelj tekućinom na bazi ulja pošpricao drevne egipatske sarkofage, kamene skulpture i slike iz 19. stoljeća. 

Razlog za višetjedno skrivanje informacija o incidentu je i dalje nejasan, navodi BBC, a priča je potvrđena tek nakon što se policiji obratilo više njemačkih medija, među kojima su Die Zeit i radio Deutschlandfunk. Ostali muzeji nisu obaviješteni o mogućem riziku od novog incidenta, javili su ti mediji.

Istražitelji su se e-mailom javili ljudima koji su na dan napada kupili karte za muzeje u kojima su oštećeni artefakti, tražeći od njih više informacija o incidentu.

Policija je za news portal Tagesspiegel potvrdila da već neko vrijeme istražuje incident, dodavši kako javnost nisu odmah obavijestili "iz strateških razloga".

Pročitajte više