Trump: Da sam skroz slušao znanstvenike, sad bismo imali ogromnu recesiju

Foto: EPA

BROJ novih slučajeva zaraze covidom-19 ubrzano raste u cijelom SAD-u i povećava se broj hospitaliziranih, upozorili su stručnjaci, a upravljanje krizom izazvanom pandemijom ostaje u središtu kampanje za predsjedničke izbore, javlja u ponedjeljak BBC.

U petak je registrirano gotovo 70.000 novih slučajeva zaraze, najviše u jednom danu od srpnja.

Tijekom prošlog tjedna dnevni broj novozaraženih povećavao se u 48 saveznih država.

Samo dvije države, Missouri i Vermont, bilježe smanjenja dnevnog broja zaraženih.

Pandemija je i dalje središnja tema predizborne kampanje u SAD-u, uoči izbora 3. studenoga.

Unatoč trendu povećanja broja novozaraženih i činjenici da je i sam prebolio covid ranije ovoga mjeseca, predsjednik Donald Trump i dalje putuje zemljom i održava velike predizborne skupove.

Trump: Da sam u potpunosti slušao znanstvenike, sad bismo imali golemu recesiju

Na skupu u Nevadi u nedjelju, održanom na otvorenom, Trump je rekao da će njegov demokratski protukandidat "žrtvovati vašu budućnost virusu". 

"Taj tip želi zatvaranje. On će slušati znanstvenike", rekao je. "Da sam ja u potpunosti slušao znanstvenike, sada bismo imali zemlju u golemoj recesiji."

Mnogi među Trumpovim pristalicama na skupovima ne nose maske i ne drže fizički razmak, a lokalni zdravstveni dužnosnici upozoravali su da ne treba održavati velika okupljanja.

Glasnogovornik demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena Trumpove je izjave nazvao "dijametralno suprotnima od stvarnosti" i za recesiju optužio sadašnjeg predsjednika.  

Trump je rekao u ponedjeljak da će se testirati na koronavirus prije sljedeće predsjedničke debate s Bidenom koja se održava ovaj tjedan.

"Naravno, neću imati nikakav problem s tim", rekao je Trump novinarima kada su ga upitali hoće li se testirati prije debate u četvrtak u Nashvilleu.

Trump je 2. listopada objavio da je pozitivan na koronavirus te je dan kasnije smješten u bolnicu Walter Reed iz koje je izašao za nekoliko dana.

Nije poznato kada je imao zadnji negativan test na koronavirus.

Pročitajte više