Državni tajnik Bašić: Bojimo se da će biti puno veći broj bolesnika

Foto: HRT

MINISTAR zdravstva i ravnatelj HZJZ-a održali su online sastanak s ravnateljima bolnica kako bi se dogovorili o strategiji i rasporedu bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, ali i hospitaliziranih.

Bašić: U ovom trenutku zdravstveni sustav je održiv

"Razloga za zabrinutost nema, ali ima razloga za oprez", rekao je Silvio Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, u emisiji Otvoreno.

Pojasnio je kako cijelo vrijeme "prate situaciju u cijeloj Hrvatskoj i vode računa, ne samo o oboljelima od covida-19 već i o drugim bolesnicima koji zahtijevaju pružanje zdravstvene skrbi s obzirom na njihove akutne ili kronične bolesti".

U ovom trenutku su kapaciteti dostatni, pritom misli na smještajne kapacitete, ali i kadar. Dodaje kako se ozbiljno razmišlja o ostalim opcijama kako ne bi došlo do situacije koja nam prijeti.

Osvrnuo se na današnji sastanak predstavnika veledrogerija i ministra financija Zdravka Marića zbog duga bolnica i ljekarni, rekao je da je diskusija bila bogata. Naglasio je da je bila riječ o sastanku ministra Marića sa svim ljudima koji se brinu o zdravstvenom stanju u zemlji.

"Svi ugledni članovi su donijeli odluku o tome u kojem pravcu se ide ne bi li se zbrinuli i COVID-bolesnici, ali da se osigura zdravstvena skrb i drugim bolesnicima", dodao je.

"U ovom trenutku zdravstveni sustav je održiv. Bojimo se, ako se ovakav trend nastavi, da će biti puno veći broj bolesnika i razmišljamo o aktivaciji rezervnih resursa", dodao je.

Ćorušić: Brine nas eksponencijalni rast

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić osvrnuo se na trenutnu situaciju s koronavirusom, budući da je virus ušao u KBC Zagreb prije 10-ak dana.

"Mi danas, večeras do 20 sati, imamo stabilnu situaciju u smislu prodora virusa. Bila je jedna situacija prije 2 tjedna, koja je vrlo brzo i efektno riješena. Danas imamo 21 zdravstvenog djelatnika koji je pozitivan i 117 u samoizolaciji", rekao je.

Ćorušić je naglasio kako KBC ima 5900 zaposlenika, od kojih je 4900 zdravstvenih i u ovome trenutku to lako podnesu reorganizacijom. Rade uobičajeno i svi pacijenti naručeni na pretrage, dijagnostiku ili zahvate su zbrinuti. Ističe kako ih zabrinjava eksponencijalni rast krivulje novozaraženih i da moramo biti spremni.

Zahvalio je svim djelatnicima. U smislu organizacije, više poteškoća im je zadao potres jer su ostali bez Šalate i Jordanovca, a za epidemiju su se spremali.

Bušić: U KB-u Sveti Duh situacija je stabilna

Mladen Bušić, ravnatelj KB-a Sveti Duh, gdje je trenutno 15 zaraženih djelatnika, rekao je da bolnica radi potpuno stabilno. Naglasio je da su prvih šest mjeseci pojave koronavirusa bili bez zaraženih djelatnika i pacijenata, nakon toga su imali 5, 6 sporadičnih slučajeva, a proteklih dana je došlo do naglog rasta zaraženih.

"Situacija je stabilna", rekao je i dodao da svi odjeli rade.

O dodatnim edukacijama

Bašić je demantirao nagađanja da će zaraženi liječnici raditi u skafanderima, rekao je kako to sigurno nije plan, a kapaciteta imaju.

Pojasnio je i kako su počeli educirati dodatni kadar koji trenutno ne sudjeluje u jedinicama intenzivnog liječenja, kako bi ih osposobili.  

Pročitajte više