KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Doktor iz KB-a Dubrava: Imamo još 30-40 kreveta za zaražene, dinamično je

U KLINIČKOJ bolnici Dubrava preminula je 39-godišnjakinja, najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj. Index je doznao da je već ranije imala teške autoimune bolesti od kojih se liječila u drugoj bolnici te je prije pet dana prebačena u Dubravu.

Kakvo je stanje u toj bolnici, glavnom respiracijskom centru u Hrvatskoj, i hoće li naš bolnički sustav izdržati dosad najjači udar epidemije, u Dnevniku HRT-a objasnio je dr. sc. Andrej Šribar, specijalist anesteziologije i intenzivne medicine u KB-u Dubrava.

"Situacija je dinamična"

"Pacijenti u našoj bolnici podijeljeni su na one koji su na Intenzivnoj i koji zahtijevaju intenzivnije liječenje. Imamo ih trenutačno 14, od toga devet na respiratoru i imamo 110 pacijenata koji su na covid-odjelu i zahtijevaju suplementaciju kisika i praćenje. Od ukupno alociranih kreveta, imamo mjesta za još 30-40 pacijenata. Situacija je dinamična i stalno se prilagođavamo i prema potrebi radimo alokaciju i liječnika i kreveta", rekao je Šribar.

"Nakon proljetnog prvog vala ljeto je bilo mirno, s krajem kolovoza počeli su kapati prvi pacijenti. S rujnom je počela velika navala. Broj hospitaliziranih pacijenata i poslije onih na Intenzivnoj odgovara ukupnom broju zaraženih, taj je postotak opisan u svjetskoj literaturi, a nije ništa drugačije ni u Hrvatskoj", kazao je.

Kako će se modificirati zdravstveni sustav?

Ministar Vili Beroš najavio je modificiranje zdravstvenog sustava, pa tako i u KB-u Dubrava. Doktor Šribar objasnio je kako će to izgledati.

"Glavni cilj je da oni bolesnici kojima je najpotrebnije liječenje u ovako visoko specijaliziranoj bolnici ne budu zakinuti. Prije svega tu mislimo na onkološke pacijente, na pacijente kojima su potrebni kompleksni kardiokirurški i neurokirurški zahvati po kojima je ova bolnica i poznata, a ipak treba zadržati sav potreban standard da bi se liječili pacijenti zaraženi koronavirusom", izjavio je Šribar u Dnevniku HRT-a.

Prema njegovom mišljenju još je rano davati procjene o proširenju kapaciteta, odnosno točnom broju novih kreveta koje bi mogli dobiti.

"Sad je prerano da vam dam neku procjenu jer to ovisi o epidemiološkoj situaciji i broju pacijenata koji trebaju druge oblike liječenja. Mi imamo svako jutro krizni stožer KB-a Dubrava gdje se prema aktualnim podacima radi strategija. Toliko je dinamična situacija da je prerano davati procjenu", zaključio je dr. Šribar.

Pročitajte više