Prijeti nestašica lijekova. Veledrogerije: Danas prekidamo isporuku za 3/4 bolnica

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

TOMISLAV KULIĆ, predsjednik udruženja veledrogerija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, gostovao je u Dnevniku N1 televizije.

Otkrio je da veledrogerije danas obustavljaju isporuku lijekova za 75 posto bolnica.

"Nakon današnjeg fijaska, veledrogerije više nemaju mogućnosti, već kreću s obustavom lijekova ili značajnom redukcijom za tri četvrtine bolnica", potvrdio je Kulić.

"Mjesecima upozoravamo na situaciju, ali konkretnog rješenja nema"

Rekao je kako nikome ne prijete i naglasio da su danas izignorirani.

"Redukcije isporuke krenule su prije dva tjedna. Svaka veledrogerija ima neku svoju logiku. One jednostavno više nisu u stanju podmirivati obaveze prema svojim dobavljačima. Preostale zalihe usmjerit će prema kupcima koji su bolje platiše", dodao je.

Istaknuo je kako mjesecima upozoravaju na situaciju i apeliraju na hitno rješenje, a da im ništa konkretno nije ponuđeno.

Iz dubrovačke i vukovarske bolnice potvrdili da su im neke veledrogerije obustavile isporuku lijekova

Neke su veledrogerije već počele s blokadom. Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić potvrdio je za Dnevnik Nove TV da su tri od četiri veledrogerije stopirale isporuku lijekova bolnici, a sve što se uplati na račun bolnice ide za smanjivanje duga. Ravnatelj Bekić kaže da će bolnica tako moći raditi oko mjesec dana.

U problemima je i vukovarska bolnica iz koje su potvrdili da im je jedna veledrogerija također stopirala isporuku, dok jedna za isporuku lijekova u vrijednosti 10.000 kuna traži uplatu od 20.000 kuna, a treća za istu vrijednost traži da se odmah uplati 10.000 kuna, kazala je reporterki Dnevnika Nove TV Sanji Vištici ravnateljica bolnice Vesna Bosanac. Iz bolnice kažu da lijekova imaju za još otprilike dva tjedna.

Naprasno prekinut sastanak

Podsjetimo, predstavnici veledrogerija revoltirano su danas napustili sastanak s ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom zdravstva Vilijem Berošem o golemom dugu prema veledrogerijama. 

Predstavnica veledrogerije je bila vidno nezadovoljna nakon sastanka koji je naprasno završio.

"Četiri veledrogerije koje predstavljaju 70 posto tržišta mogu biti partner sustavu do 2 milijarde kuna. Dug je preko 4 milijarde kuna. Mi više od 2 milijarde kuna ne možemo suportirati. Ostatak je nažalost na vladi", kratko je rekla predstavnica jedne od veledrogerija.

"Dug bolnica je 4 milijarde i 300 milijuna kuna, a ljekarne duguju još 700 milijuna kuna, dug je ukupno 5 milijardi kuna", dodala je.

Izjavu je nakon sastanka dao i ministar Zdravko Marić.

Marić: Lijekovi su važni, ali znate kakva je situacija u proračunu

"Na tragu razgovora iz ljeta, našli smo se. Nije tajna funkcioniranje sustava. Veledrogerije, njih 4, gledaju iz perspektive svojih kompanija, imaju odnose s bankama. Nastavit ćemo razgovore, nije ovo kraj. U rebalansu ćemo naći dio sredstava, ne bih sada rekao broj. Nastojat ćemo kroz preraspodjele naći dio sredstava kako bismo, nadam se, izbjegli zastoje u distribuciji lijekova. Rekao sam na sastanku koliko možemo prije rebalansa i u rebalansu. Lijekovi su važni, ali znate kakva je situacija u proračunu ove i sljedeće godine", rekao je ministar financija Zdravko Marić. 

Dodao je da će se nastojati dio sredstava osigurati ovaj tjedan kako bi se podmirio dio dospjelih obveza i da će se tako spriječiti nestašica lijekova koja prijeti zbog golemog duga prema veledrogerijama. 

Iz HUP-a pojasnili zašto su predstavnici veledrogerija napustili sastanak s ministrima

O svemu se oglasio i HUP iz čije su koordinacije veledrogerija napustili sastanak. Učinili su to, kako su naveli, jer im i dalje nije ponuđeno rješenje za alarmantnu situaciju koju su uzrokovali enormni dugovi bolnica prema veledrogerijama. Dugovanja trenutno iznose 5 milijardi kuna, a mjesečno dug raste za više od 300 milijuna kuna.

"Četiri najveće veledrogerije, koje lijekovima i medicinskim proizvodima opskrbljuju 70% tržišta, trenutno mogu podnijeti 2 milijarde kuna duga. Kao odgovorni partneri zdravstvenog sustava RH, veledrogerije bi pristale za taj iznos kreditirati državu, ali sve preko toga je neodrživo. Ponuđeni iznos od 200 milijuna kuna trenutne uplate ispod je svakog minimuma i nije rješenje za situaciju koja je izmakla kontroli. Posebno je zabrinjavajuće što se sve ovo događa u jeku pandemije i prijetnja je ozbiljnom kolapsu zdravstvenoga sustava", izjavio je glavni direktor HUP-a dr. sc. Damir Zorić.

Pročitajte više