Plenković odgovorio Milanoviću: 2016. je posijao sjeme mržnje, sad se pravi nevješt

Screenshot: N1

PREMIJER i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je bizarnim ocijenio ponašanje predsjednika Republike Zorana Milanovića zadnjih mjeseci i dodao kako smatra problematičnima tri točke s njegovog aspekta kao premijera, ali i društva.

"Ono što je po meni ključno da prepoznamo u ovom zaista već bizarnom ponašanju predsjednika Milanovića zadnjih nekoliko mjeseci su tri temeljne točke koje smatram problematičnim, ne samo iz aspekta mene kao predsjednika vlade nego opće kao društva", odgovorio je Plenković prije početka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ -a na pitanje o današnjim Milanovićevim izjavama. 

U vezi s time podsjetio je na Milanovićeve izjave koju su, smatra, kod određenog dijela sugrađana "podrivale ono što je radila vlada, što je radio Stožer civilne zaštite RH, epidemiolozi i liječnici".

"Ako netko kaže, otprilike, da se koronu može usporediti s karijesom, onda smatram da je to podrivanje povjerenja u one koji su ozbiljni i svaki dan u bolnicama ili socijalnim institucijama predano rade da nam oni koji su najfragilniji ne budu bolesni i što je najgore da ne umru", kazao je. Gledajući situaciju u Europi i svijetu, rekao je da više nema nikoga tko podcjenjuje problem koronavirusa.

Također, krajnje neuobičajenim drži i Milanovićevo ponašanje u kontekstu zadnjih aktivnosti DORH-a, USKOK-a i policije vezanih uz Janaf i drugo.

"Nevjerojatan je izričaj predsjednika vis-a-vis rada DORH-a, USKOK-a i policije", rekao je i upitao se je li za Milanoviću problem što se nadležna tijela bore protiv korupcije.

"Nije mi dao podršku"

"Borba protiv koronavirusa - ispada da je protiv, borba protiv korupcije - ima neki problem. Ne vjerujem baš da je protiv, ali očito je da ima neki problem", kazao je.

Govoreći o napadu na Banske dvore i teško ranjavanje jednog policajca, Plenković je ocijenio da neki relativiziraju taj događaj. "Relativiziranje tog događaja znači minimiziranje događaja, a to nije dobro", poručio je.

Plenković je, na novinarski upit, potvrdio da ga je u ponedjeljak nakon napada na Banske dvore nazvao predsjednik Republike Zoran Milanović.

"On je nazvao, to je točno. Kratko smo razgovarali i to je bilo sve. Nisam to doživio kao nekakvu potporu. Niti mi treba", rekao je.

Kratko je s "vidjet ćemo" odgovorio na upit hoće li se održati sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju traži Milanović. Ocijenio je i kako nigdje ne vidi suradnju i nekakvu potporu o kojoj Milanović govori.

"S obzirom na to da se bori protiv borbe protiv korone, da relativizira napad na Banske dvore koji se dogodio u ponedjeljak... Moram priznati da mi već polako djeluje patetičan sa svojim nastupima cijelo vrijeme... Kada govorim pred medijima ovo će večeras izgledati kao nekakvo prepucavanje, nije da mi se ulazi u taj teritorij", kazao je.

"Milanović dobro zna na što je mislio"

Zamoljen za komentar Milanovićeva poziva da mu objasni svoju raniju izjavu da je Milanović sijao mržnju 2016. godine, Plenković je poručio: "Zna on to jako dobro, ja ću mu svaki dan odgovarati da on to jako dobro zna. To što se pravi nevješt je njegov problem", rekao je Plenković.

Komentirajući Milanovićeve izjave da je Inicijativa triju mora Hrvatskoj nepotrebna i potencijalno štetna zbog mogućeg zamjeranja Berlinu i Moskvi, Plenković je podsjetio da su virtualnom samitu te Inicijative nazočili predsjednici Estonije, Litve, Poljske, Rumunjske, Bugarske i drugi te pretpostavlja da oni imaju neki interes. 

Naveo je i kako u tome ima različit vanjskopolitički stav od Milanovića podsjetivši da naša zemlja u toj inicijativi sudjeluje već pet godina i tako će biti i dalje.

Vezano uz nastavak unutarstranačkih izbora, Plenković je rekao da će uže vodstvo stranke Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću predložiti da se održe 22. studenoga i 6. prosinca, kada bi se birali članovi županijskih odbora čime bi se, kako je kazao, zaokružio cijeli izborni proces unutarstranačkih izbora.

Pročitajte više