NAPAD NA MARKOV TRG

Sudski vještak o snimci napada: Mali nije bio nikakav profesionalac

Foto/video: MUP

DUBRAVKO GVOZDANOVIĆ, sudski vještak za balistiku, vatreno i hladno oružje, ne slaže se sa sve češćim tvrdnjama da je Danijel Bezuk, dvadesetdvogodišnji napadač na zgradu vlade, odlično istreniran, uvježbani napadač.

Gvozdanović je pažljivo pregledao snimku prošlotjedne Bezukove pucnjave na policajca ispred vlade, analizirao njegove postupke i zaključio kako su neosnovane tvrdnje o njegovoj vrhunskoj pripremljenosti

<< VIDEO Policija objavila što sve zna o napadu na Markovom trgu, motiv još ne zna

"Ni u jednom trenutku nije imao namjeru ući u zgradu vlade"

"Objavio sam status u kojem objašnjavam zašto mali nije nikakav profesionalac. Od trideset metaka ispaljenih iz spremnika, on je jedva s četiri pogodio policajca, i to loše, a pucao je nekoliko puta na njega. To vam je samo jedan detalj koji isključuje njegovu profesionalnost i istreniranost. Drugo, automatsko oružje kao što je kalašnjikov ne možete kvalitetno upotrebljavati bez rasklopljenog kundaka, no u urbanim sredinama i na manjim udaljenostima to je oružje, samo po sebi, vrlo destruktivno. On je pucao iz ruku, nije pucao s rasklopljenim kundakom, nije fiksirao oružje u ramenu. Da ga je fiksirao, oružje bi bilo znatno stabilnije i lakše bi izvršio svoju namjeru, kakva god da jest", govori nam Gvozdanović.

"Nadalje, a govorim isključivo na temelju snimke: on ni u jednom trenutku nije imao namjeru ući u zgradu vlade. Snimka pokazuje da je svjestan, imao je isključivu namjeru ubiti, ne ulazim u to koga. No, vidimo da puca ciljano po policajcu, s očitom namjerom, radi to nekoliko puta, čak i nakon što je policajac pao na zemlju", tvrdi naš sugovornik i nastavlja nizati argumente u prilog Bezukove nespremnosti:

"Istrenirana osoba mogla je ući i napraviti enormnu štetu unutar same vlade"

"Kretnje tog momka nisu kretnje uvježbanog čovjeka. On križa noge u bočnom kretanju, a na tlu kakvo je na Markovu trgu imate veliku mogućnost da se spotaknete. Profesionalac sasvim sigurno tako ne bi išao: ili bi privukao nogu do noge ili bi trčao naprijed, nikako ne bi križao noge. Profesionalac, također, ne izlazi na otvoren prostor gdje s 360 strana može biti neutraliziran. Išao bi uz zgradu da je imao namjeru ući. Istrenirana osoba mogla je ubiti tog policajca jednim kratkim rafalom, ući i napraviti enormnu štetu unutar same vlade", veli Gvozdanović.

"Ovakvo što gledate po videoigricama"

Po medijima se navode informacije "iz istrage" da je Bezuk pratio kretanje čelnih ljudi države. Možemo li na temelju toga zaključiti da se ipak dobro pripremao za napad?

<< Napadač na Markov trg je na internetu tražio gdje se kreću Plenković i Milanović?

"Samo vrijeme izvršenja nam ukazuje suprotno, možda je pratio, ali to dokazuje koliko je svemu amaterski pristupio. Ako je netko pogledao tlocrt ulica, ne znači da je odmah profesionalac. Imate još jedan dokaz da nije istreniran, ni profesionalac – drugi spremnik nije imao sa sobom. Kakav je to profesionalac? Na snimci ne vidimo da mijenja spremnik, on ga izvlači. Bavim se oružjem godinama, znam što znači brzo mijenjanje spremnika, to se tako ne radi. Ovakvo što gledate po videoigricama. U njima se strahovito brzo ispucava velik broj metaka i ide se u mijenjanje. To znaju klinci, što ih ne čini profesionalcima", smatra naš sugovornik.

"Nije znao gdje je"

"Nakon što je tko zna koji put opalio u tog policajca, on više nije znao gdje je. Vidite u jednom momentu da ide lijevo, puca neki rafal, pa trči desno. Pa pukne rafal po zgradi, ne zna gdje bi trčao. Da rezimiram: mali je bio svjestan, imao je izričitu namjeru da napravi zlo, odlučan je u namjeri da ubije, što govori da je vrlo vješto izmanipuliran, da je indirektno naveden akumuliranom mržnjom. No, neka istraga utvrdi motiv. Ne tvrdim decidirano da je policajac meta, nego da se ostavlja takav dojam, ali neka istraga utvrdi. Motiv je ključan za objašnjenje prirode ovoga djela", uvjeren je Gvozdanović.

Nakon adrenalinskog šoka shvatio je bezizlaznost situacije

Zanimalo nas je je li mu neobično što je Bezuk bježao s Markova trga, dakle, htio je spasiti život, da bi se malo kasnije ubio?

"Dugo sam bio u policiji. U adrenalinskom šoku, akumuliranoj mržnji ili afektu, dok ga drži adrenalin, on će raditi sve da napravi zlo i sebe spasi. U jednom trenutku, kad dođe do popuštanja, on počinje shvaćati bezizlaznost situacije u koju se upleo. Dosad se nisam upoznao sa slučajem u kojem je počinitelj nakon sličnih brutalnih napada izveo samoubojstvo, a da ulica nije pričala kako ga je policija ubila", napominje sudski vještak i pita se:

"Kako se, po onome što imamo sada, može tvrditi da je bilo koja osoba cilj tog napada? To su tendenciozne izjave koje mogu samo napraviti više štete. On je odlučan, ali puca konfuzno, hoda križano, poskakuje, sve to dokazuje da je običan dečko, nikakav profesionalac", zaključuje naš sugovornik i dodaje: "Policiji treba prepustiti da u istrazi utvrdi prave okolnosti tog djela."

Iz vlade nas već danima uvjeravaju da je Plenković bio meta i da je Bezuk htio ući u vladu

Podsjećamo, Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, govorio je o indicijama da je Bezukova meta bio premijer Andrej Plenković, a spominjao je i napadačev pokušaj ulaska u zgradu vlade.    

"Istraga je u tijeku, ali ono što možemo vidjeti je da se na društvenim mrežama predsjednik vlade Andrej Plenković često pojavljuje izravno kao moguća meta. Isto tako, napad na vladu, napad na policajce, teško ranjavanje policajca, i po svemu pokušaj ulaska u zgradu vlade ukazuje na to da je predsjednik vlade bio meta ovog sumanutog čina", govorio je Medved medijima i više puta spomenuo niz pokazatelja da je Plenković bio meta.

<< Medved: Sve ukazuje da je meta napada na Markovom trgu bio osobno premijer Plenković

Konačno, i sam Plenković usmjerio je istražitelje da utvrde je li on bio meta te optužio svoje oponente s desnice za širenje mržnje.

<< Plenković: Škoro i Bujica su možda potaknuli mladog čovjeka na onakav napad

Sa stavovima vlasti usklađeni su i provladini mediji. Kako odmiču dani od napada, Bezuka sve više prikazuju kao dobro uvježbanog tipa čiji je konačno cilj bilo smaknuće prvog čovjeka vlade.

Pročitajte više