KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Danas 11 umrlih. Najviše novozaraženih ima Zagreb, u Vukovarsko-srijemskoj 46

Foto: Pixsell

NACIONALNI stožer danas je objavio kako su u Hrvatskoj potvrđena 393 nova slučaja od 3636 testiranih, a 11 osoba je preminulo. 

Preminulo je pet ženskih osoba (dvije u KB Dubrava, ’41. i ’81. godište, jedna u KBC Osijek, ’35. godište, jedna u ŽB Čakovec, ’34. godište i jedna u KIF "Dr. F. Mihaljević, ’30. godište). Preminulo je i šest muških osoba (KB Dubrava, ’31. godište, ’31. godište, ’41. godište, jedna u KBC Split, ’43. godište, jedna u OB Pula, ’37. godište i OB Gospić, ’32. godište).

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 25.973 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 374 preminule, ukupno se oporavilo 20.529 osoba, od toga 476 u posljednja 24 sata. 

Danima se stvaraju velike gužve za testiranje u Nastavnom zavodu Dr. Andrija Štampar u Zagrebu, zbog čega je reagirao ministar Beroš koji je tražio rješenje te situacije otvaranjem dodatnih punktova za testiranje. 

> Beroš reagirao zbog gužvi na testiranju u Zagrebu, traži da se otvore dodatna mjesta

Danas su pristigli novi podaci iz županija.

STANJE PO ŽUPANIJAMA

  • Požeško-slavonska - nema novih
  • Grad Zagreb - 192 nova
  • Koprivničko-križevačka - 3 nova
  • Istarska - 3 nova
  • Sisačko-moslavačka - 6 novih
  • Primorsko-goranska - 3 nova
  • Šibensko-kninska - 1 novi
  • Ličko-senjska - 4 nova (+ 1 stranac)
  • Osječko-baranjska - 36 novih
  • Zagrebačka - 54 nova
  • Brodsko-posavska - 11 novih
  • Dubrovačko-neretvanska županija - nema novih
  • Karlovačka - 3 nova
  • Bjelovarsko-bilogorska - 13 novih
  • Zadarska - 8 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 46 novih
  • Splitsko-dalmatinska - 22 nova
  • Međimurska - 6 novih
  • Varaždinska - 14 novih
  • Virovitičko podravska - 18 novih
  • Krapinsko-zagorska - 47 novih

NOVE INFORMACIJE PRATIILI SMO IZ MINUTE U MINUTU NA INDEXU

15:30 Krapinsko-zagorska - 47 novih

U protekla 24 sata evidentirano je 47 novih osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivnih na koronavirus. Novooboljeli imaju prebivalište na području 18 jedinica lokalne samouprave

15:00 Virovitičko podravska - 18 novih

Prema trenutno dostupnim informacija, s područja Virovitičko-podravske županije, 18 je novo zaraženih osoba koronavirusom. Od 124 uzoraka, 80 ih je obrađeno, a među njima je bilo 18 pozitivnih i 62 negativna na virus SARS-CoV-2, dok se podaci za još 44 uzorka očekuju do kraja dana, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite VPŽ.

Navedena 124 uzorka su od subote i nedjelje. Prema podacima Policijske uprave Virovitičko-podravske županije, u samoizolaciji je na području VPŽ ukupno 408 osoba. U Općoj bolnici Virovitica trenutno je hospitalizirano petnaest COVID-19 pacijenata. Istodobno, u KBC-u Osijek su tri pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije. Dvoje ih je na respiratoru, a jedan je na Klinici za infektologiju, dok je jedna osoba puštena na kućno liječenje.

Od početka koronavirusa, na području Virovitičko-podravske županije, 418 osoba se zarazilo COVIDOM-19. Istodobno, šest žena i četiri muškaraca, preminuli su s područja VPŽ. Iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, apeliraju na odgovorno ponašanje, uz pridržavanje sigurnosnih i epidemioloških mjera. 

13:52 Traje sastanak Beroša i Capaka s ravnateljima bolnica, izjave u 15:30

Traje sastanak ministra zdravstva Vilija Beroša i ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka. Održava se putem Zooma, a tema je strategija i raspored bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, ali i hospitaliziranih.

Izjave će Beroš i Capak ispred Ministarstva zdravstva dati oko 15:30 sati.

13:30 Varaždinska - 14 novih

"Tijekom posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Razlog nešto manjem broju novih slučajeva u odnosu na prethodne dane leži u činjenici da se vikendom ne uzimaju brisevi u covid-ambulanti. Unatoč manjem broju slučajeva, zabrinjavajuće je da u 13 od 14 slučajeva izvor zaraze nije poznat, da su novooboljeli većinom osobe starije životne dobi te da su nove četiri osobe hospitalizirane.

Zbog novih slučajeva bilo je postupanje i u jednoj novoj srednjoškolskoj ustanovi, zbog čega je više razrednih odjeljenja prebačeno na online nastavu.

S obzirom na to da u istom razdoblju imamo evidentirano 17 oporavaka, ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 241. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 23 osobe s težom kliničkom slikom, od kojih su 22 na kisiku, a 1 na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutno je 218 osoba."

"Već jučer je Opća bolnica Varaždin najavila da zbog povećanja broja hospitaliziranih kreće u reorganizaciju i smanjivanje broja usluga. Moramo naglasiti da bez sudjelovanja stanovništva u borbi protiv covid-19 bolesti nećemo uspjeti zaustaviti ovaj izrazito negativni trend. Posljedica će biti jako brzo urušavanje kvalitete zdravstvene skrbi u smislu da će doći do ispadanja zdravstvenog kadra na svim razinama te pacijenti neće dobiti na vrijeme svoju dijagnostiku, liječenje i terapiju. Zapravo će se zbog toga povećati smrtnost u drugim kroničnim nezaraznim bolestima kao što su maligne, kardiovaskularne, endokrinološke, kronične respiratorne i druge. Prave stope pojavnosti i smrtnosti od kroničnih nezaraznih bolesti ćemo vidjeti tek za koju godinu, a bit će posljedica sadašnje situacije. Trenutne brojke su za Varaždinsku županiju izrazito zabrinjavajuće, a promijeniti ih možemo samo zajedno", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.  

13:11 Međimurska - 6 novih

Danas je 6 novopozitivnih u Međimurskoj županiji. Od jučer uzetih, neobrađenih 107 uzoraka, 5 nalaza je pozitivno, kao i 1 osoba s prebivalištem u Međimurskoj i boravištem u drugoj županiji. Danas do 11 sati uzet je 201 uzorak i svi su u obradi. 

Trenutno su 242 aktivna slučaja pozitivnih na virus covid-19  – 18 osoba se oporavilo, za 25 osoba još traje epidemiološki nadzor, 58 osoba je nepoznate epidemiološke anamneze, 138 osoba su kontakti s ranije potvrđenim pozitivnim osobama, 20 osoba iz ustanova za starije i nemoćne osobe (korisnici i djelatnici) te 1 osoba s prebivalištem u Međimurskoj, a s boravištem u drugoj županiji.

Hospitalizirano je 19 pacijenata i nitko nije na respiratoru. Preminula je jedna osoba visoke životne dobi (86 godina) s uznapredovalim kroničnim dodatnim bolestima. Za sada je virus potvrđen u dvije ustanove za starije i nemoćne osobe kod korisnika i djelatnika.

Do sada je ukupno testirano 10.070 osoba. Trenutno je 1177 osoba u samoizolaciji (pozitivni na virus covid-19 i njihovi kontakti), no nisu još kontaktirani svi kontakti pozitivnih i nisu svi evidentirani u Centralnom repozitoriju.

13:01 Splitsko-dalmatinska - 22 nova

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 126 obrađenih testova danas su 22 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na covid infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih 12 osoba su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1774 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 33 covid pozitivne osobe u KBC-u Split, dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminula je muška osoba stara 77 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na covid infekciju.

12:50 Vukovarsko-srijemska - 46 novih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 46 novih pozitivnih osoba na covid-19 (10 osoba iz Vinkovaca, 6 iz Vukovara, 4 iz Novih Jankovaca, 4 iz Tovarnika, 3 iz Antina, 3 iz Ivankova, 2 iz Retkovaca, 2 iz Soljana, 2 iz Sotina, 1 iz Starih Mikanovaca, 1 iz Bapske, 1 iz Bokšića, 1 iz Bošnjaka, 1 iz Ćelija, 1 iz Iloka, 1 iz Lovasa, 1 iz Novih Mikanovaca, 1 iz Tordinaca i 1 iz Županje). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 1299, od kojih je 1046 osoba izliječeno, a ukupno je 19 preminulih osoba.

Trenutno je u županiji 26 osoba hospitalizirano zbog covid-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirane su 73 osobe te je ukupno testiranih do sada na području županije 14.562. U samoizolaciji na području županije je 971 osoba.

12:49 Zadarska - 8 novih

Na području Zadarske županije osam je novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Riječ je o populaciji mlađe i srednje životne dobi, a novooboljeli su s područja Grada Zadra (4), Biograda (1), Pakoštana (2) i Sukošana (1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 150 uzoraka, u samoizolaciji i izolaciji su 353 stanovnika, a nadzor je istekao za njih 8050, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.

12:47 Bjelovarsko-bilogorska - 13 novih

U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Riječ je o 5 osoba s područja grada Bjelovara, po jednoj osobi s područja gradova Garešnice, Čazme i Daruvara te po jednoj osobi s područja općina Nova Rača, Hercegovac, Veliki Grđevac, Štefanje i Rovišće.

Među novozaraženim osoba jedan je učenik jedne bjelovarske srednje škole te će slijedom toga jedan razred u samoizolaciju, te jedan učitelj osnovne škole s područja grada Garešnice uslijed čega će 5 razreda u samoizolaciju. Također, među novooboljelima jedan je zdravstveni djelatnik, priopćili su iz županije.

12:46 Karlovačka - 3 nova

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji su tri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, sve tri osobe su iz Karlovca, izvijestio je županijski stožer.

12:44 Dubrovačko-neretvanska županija - nema novih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali uz svega 35 uzetih uzoraka za testiranje, a 14 osoba je izliječeno, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Od 14 izliječenih osam ih je iz Dubrovnika, dvije osobe su iz Župe dubrovačke te po jedna iz Vele Luke, Mljeta, Konavala i Metkovića.

U dubrovačkoj bolnici od covida-19 liječi se 12 osoba, a u samoizolaciji su 534 osobe.

11:56 Brodsko-posavska - 11 novih

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (6), grad Nova Gradiška (2) te po jedna zaražena osoba s područja općina Staro Petrovo Selo, Brodski Stupnik i Donji Andrijevci.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 765, dok je broj aktivnih slučajeva 84. Hospitalizirano je 9 osoba (1 osoba manje prethodni dan) od čega je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 455 osoba (23 osobe manje nego prethodni dan).

Tijekom proteklog tjedna inspektori civilne zaštite izvršili su 96 nadzora nad poštivanjem epidemioloških mjera u gospodarskim subjektima i na javnim okupljanjima. Kod 17 gospodarskih subjekata ili organizatora javnih okupljanja evidentirano je kršenje epidemioloških mjera i to u noćnim klubovima (6), u trgovinama raznim (5), na sportskim natjecanjima/utakmicama (3), u ostalim ugostiteljskim objektima (2) i na svadbenim svečanostima (1) te su izrečena upozorenja radi pridržavanja istih.  

11:46 Najmlađa žrtva korone, 39-godišnjakinja koja je preminula u KB Dubrava, imala je druge teške bolesti

Među 11 preminulih je 39-godišnjakinja, a riječ je o pacijentici rođenoj 1981. godine koja je preminula u KB-u Dubrava. Index doznaje da je preminula već ranije imala teške autoimune bolesti od kojih se liječila u drugoj bolnici te je prije pet dana prebačena u KB Dubrava. Riječ je o dosad najmlađoj osobi koja je preminula, a da je bila zaražena koronavirusom.

11:12 Presica stožera Grada Zagreba

11:10 Zagrebačka - 54 nova

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije od početka pandemije do ponedjeljka, 19.10.2020. do 10:00 sati evidentirane su 1484 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 655 osoba, a 21 osoba je preminula. Trenutno je aktivno 808 slučajeva.

U odnosu na podatke od jučer oboljele su 54 osobe (gradovi - 8 Samobor, 2 Sveta Nedelja, 12 Zaprešić, 3 Jastrebarsko, 5 Velika Gorica, 3 Ivanić-Grad, 7 Dugo Selo, 1 Vrbovec, općine – 1 Brdovec, 2 Bistra, 3 Jakovlje, 2 Krašić, 2 Križ, 1 Brckovljani, 2 Rugvica), a jedna je osoba preminula (15.10.2020. Kloštar Ivanić).

Od 54 novooboljele osobe 17 su kontakti prethodno oboljelih, 1 slučaj je povezan s bolničkim ustanovama, 2 uz privatne proslave, za 8 slučajeva je nejasna epidemiološka anamneza, dok se podaci za još 26 osoba obrađuju. Samoizolacija je propisana za još 32 osobe.

Samoizolacija je propisana učenicima jednog razreda osnovne škole u Dugom Selu zbog pozitivnog učenika i učenicima jednog razreda osnovne škole u Velikoj Gorici zbog pozitivnog djelatnika.

11:07 Osječko-baranjska - 36 novih

Tijekom posljednja 24 sata u laboratoriju KBC-a Osijek obrađeno je 348 uzoraka, od kojih je 36 osoba s područja Osječko-baranjske županije pozitivno na koronavirus. 

Devet pozitivnih nalaza bilo je za osobe iz Osijeka i osječkih prigradskih naselja, osam s područja Đakovštine, po četiri iz Belišća i s područja Našica i tri iz Općine Antunovac. S područja grada Donjeg Miholjca, općina Erdut i Semeljci su po dvije novopozitivne osobe, a po jedna iz Bilja i Čepina.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek i danas se nalazi 55 pacijenata koji su oboljeli od covida-19, od kojih je šest na respiratoru. Preminula je jedna osoba (1935. godište) s područja Čepina i imala je niz drugih komorbiditeta. 

Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 92 nova kontakta oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji danas nalaze ukupno 2183 osobe.

11:01 Ličko-senjska - 4 nova

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 4 su novooboljele osobe od covida-19. Dvije oboljele osobe su s područja Gospića te po jedna oboljela osoba s područja Novalje i Perušića.

U Senju je potvrđen pozitivan jedan strani državljanin. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 375 osoba od covida-19 s područja Ličko-senjske županije, od čega su 152 aktivna slučaja, 214 osoba je izliječeno te devet osoba preminulo. 

10:40 Šibensko-kninska - 1 novi

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije jedna osoba je oboljela od covid-19 infekcije, a radi se o štićeniku Cvjetnog doma u Šibeniku.  

Trenutno je 45 aktivnih slučajeva oboljenja od covid-19 infekcije. Četiri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. 

U posljednja 24 sata uzorkovano je 5 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 200 osoba.

10:05 Stožer: Testirano 3636 osoba, 393 novozaražena. Umrlo 11 ljudi, među njima 39-godišnjakinja

Nacionalni stožer objavio je novo priopćenje o stanju s koronavirusom u Hrvatskoj. 

Testirano je 3636 ljudi, a 393 su novozaražena. Umrlo je 11 ljudi.

Među preminulima je 39-godišnja žena koja se liječila u KB Dubrava. > Opširnije

9:37 Primorsko-goranska - 3 nova

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom.

9:12 Sisačko-moslavačka - 6 novih

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je šest novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o četiri osobe s područja grada Siska te dvije s područja općine Lekenik. 

8:50 Istarska - 3 nova, 1 preminuli

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitan je 81 uzorak briseva na covid-19. Potvrđene su 3 pozitivne osobe s područja županije.

Kod 2 osobe radi se o bliskom kontaktu s već poznatom pozitivnom osobom, zdravstveni djelatnici (liječnici obiteljske medicine). Poduzete su sve protuepidemijske mjere, dekontaminacija prostora, a u tijeku je određivanje mjera samoizolacije.

Za jednu osobu je u tijeku epidemiološka obrada. Izliječena je 1 osoba. Trenutno su 33 aktivne covid-19 pozitivne osobe. U mjerama samoizolacije nalaze se 174 osobe.

Nažalost, u Općoj bolnici Pula je preminula covid-19 pozitivna osoba (1937. g.) sa pridruženom značajnom kroničnom bolešću.

8:27 Koprivničko-križevačka - 3 nova

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus na području županije u općoj populaciji potvrđena tri nova slučaja bolesti covid-19.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 68 slučajeva oboljenja, sedam osoba je oporavljeno od bolesti, a na bolničkom liječenju je ukupno 28 osoba.

Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježena su ukupno 322 slučaja bolesti covid-19, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 170 osoba.

8:25 U Zagrebu su 192 nova slučaja

U Gradu Zagrebu u protekla 24 sata zabilježena su 192 nova slučaja zaraze koronavirusom, potvrdio je Hini Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Manja brojka novozaraženih posljedica je vikenda i manjeg broja testiranja, pojasnio je.

Nije međutim naveo koliko je testiranih uzoraka. Više podataka, kazao je, bit će objavljeno uskoro, na konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera civilne zaštite.

8:23 Epidemiologinja: Do kraja tjedna mogli bismo imati 2000 novozaraženih dnevno

Epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović je u HRT-ovoj emisiji U mreži prvog rekla kako bi do kraja tjedna broj novozaraženih u Hrvatskoj mogao biti oko 2000 dnevno.

Petrović je rekla kako se i ovaj tjedan očekuje rast broja novozaraženih, ali se nada da će dosljednom primjenom mjera koje su donesene, ali i onih koje će tek biti, ipak zaustaviti daljnji porast.

7:55 Beroš i Capak bi se danas trebali sastati s ravnateljima bolnica zbog povećanog broja hospitaliziranih

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak danas bi trebali održati sastanak s ravnateljima bolnica kako bi napravili strategiju i raspored bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, ali i hospitaliziranih.

Sastanak će održati u podne putem Zooma. Izjave su predviđene oko 15 sati. > Opširnije

7:44 Požeško-slavonska - nema novih

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 80 slučajeva zaraze koronavirusom, 70 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 10 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 275 osoba, a ukupno je testirano 10.786 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Pročitajte više