Nobelovci francuskoj vladi savjetuju adventski lockdown

Foto: EPA

EKONOMISTI Esther Duflo i Abhijit Banerjee, bračni par nobelovaca, u subotu je pozvao francuske vlasti da razmotre mogućnost uvođenja lockdowna u vrijeme adventa kako bi obiteljske proslave Božića prošle uz što manji rizik od širenja koronavirusa.

Ovakva "jasna, ujednačena i transparentna" opcija smanjila bi opasnost od širenja zaraze među najugroženijima, a među njima su i starije osobe, napisali su Esther Duflo i Abhijit Banerjee u listu Le Monde.

Bračni par zaposlen na prestižnome američkom MIT-ju, koji je 2019. osvojio Nobelovu nagradu za ekonomske znanosti za rad o kreiranju eksperimentalnog pristupa problemu ublažavanja globalnog siromaštva, predložio je uvođenje lockdowna u cijeloj zemlji tijekom adventa, od 1. do 20. prosinca.

Duflo i Banerjee smatraju da bi takva odluka mogla imati limitiran utjecaj na škole te da bi ekonomski bila manje štetna od potpunog "otkazivanja božićnih proslava" ili uvođenja još oštrijih mjera karantene nešto kasnije, kada adventsko razdoblje već pokrene val zaraza među stanovništvom.

Ako se takav plan provede, "ljude bi se moglo potaknuti na božićnu kupnju u studenome", smatra francusko-indijski bračni par.

S obzirom na svakodnevni nagli porast broja zaraženih u zadnje vrijeme, vlada bi mogla biti prisiljena uvesti oštre mjere karantene tijekom božićnog razdoblja, pa čak i "zabraniti putovanja i obiteljska okupljanja", upozorili su.

Francuska je na nedavnu naglu pojavu žarišta zaraze koronavirusom reagirala ponovnim uvođenjem restriktivnih mjera, poput ranijeg zatvaranja barova u 12 velikih gradova, među kojima je i Pariz.

Još oštrije mjere uvedene su u Marseilleu, gdje je potpuno zatvaranje svih barova i restorana potaknulo proteste zaposlenih u ugostiteljskoj branši.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više